Ovulaţia are loc atunci când foliculul se rupe, eliberând un ovocit matur în trompa uterină. Acesta este momentul ciclului menstrual în care se poate produce fertilizarea.
In timp ce foliculul Graaf continuă să se umfle, el poate fi văzut pe suprafaţa ovarului ca o structură veziculară.
MODIFICĂRILE HORMONALE
Ca răspuns la modificările hormonale, celulele foliculare ce înconjoară oocitul încep să secrete un lichid mai subţire, într-un ritm mai crescut, astfel încât foliculul se umflă fast. Ca rezultat, peretele folicular devine foarte subţire deasupra zonei de suprafaţă a ovarului şi, în cele din urmă, se rupe.
OVULAŢIA
O cantitate mică de sânge şi lichid folicular este forţată să iasă din veziculă, iar oocitul secundar, înconjurat de masa de celule foliculare numită cumuius şi zona pellucida, este aruncat din folicul, în cavitatea peritoneală – procesul numindu-se ovulaţie.
Femeile nu sunt în normal conştiente de acest fenomen, deşi unele dintre ele pot simţi o durere sub formă de junghi în zona inferioară a abdomenului. Aceasta este provocată de întinderea extremă a peretelui ovarian.
Vezi aici cum se produce ovulatia!
PERIOADA FERTILĂ
Ovulaţia apare în jurul celei de-a 14-a zi a ciclului menstrual şi aceasta este perioada de maximă fertilitate a femeii. Deoarece spermatozoizii pot supravieţui în uter timp de cinci zile, perioada în care fertilizarea poate să se producă este de aproximativ o săptămână.
In situaţia în care oocitul secundar este penetrat de un spermatozoid şi apare sarcina, etapele finale ale diviziunii meiotice se declanşează. Dacă însă ovulul nu este fecundat, a doua etapă a diviziunii meiotice nu se finalizează şi oocitul secundar va suferi un proces de degenerare.
Foliculul ruptformează a glandă nu mită corp galben [corpus luteum] ce secretă progesteron. Acest hormon pregăteşte mucoasa uterină pentru fixarea embrionului.
Author: Corpul Uman
Un comentariu
Pings and Trackbacks