Ovulatia – Eliberarea ovululuiUn comentariu

Publicat in:


Ovulaţia are loc atunci când foliculul se rupe, eliberând un ovocit matur în trompa uterină. Acesta este momentul ciclului menstrual în care se poate produce fertilizarea.

In timp ce foliculul Graaf continuă să se umfle, el poate fi văzut pe suprafaţa ovarului ca o structură veziculară.

MODIFICĂRILE HORMONALE

Ca răspuns la modificările hormo­nale, celulele foliculare ce încon­joară oocitul încep să secrete un lichid mai subţire, într-un ritm mai crescut, astfel încât foliculul se umflă fast. Ca rezultat, peretele folicular devine foarte subţire dea­supra zonei de suprafaţă a ovarului şi, în cele din urmă, se rupe.

OVULAŢIA

O cantitate mică de sânge şi lichid folicular este forţată să iasă din veziculă, iar oocitul secundar, înconjurat de masa de celule foli­culare numită cumuius şi zona pellucida, este aruncat din folicul, în cavitatea peritoneală – procesul numindu-se ovulaţie.

Femeile nu sunt în normal con­ştiente de acest fenomen, deşi unele dintre ele pot simţi o durere sub formă de junghi în zona inferi­oară a abdomenului. Aceasta este provocată de întinderea extremă a peretelui ovarian.

Vezi aici cum se produce ovulatia!

PERIOADA FERTILĂ

Ovulaţia apare în jurul celei de-a 14-a zi a ciclului menstrual şi aceasta este perioada de maximă fertilitate a femeii. Deoarece sper­matozoizii pot supravieţui în uter timp de cinci zile, perioada în care fertilizarea poate să se producă este de aproximativ o săptămână.

In situaţia în care oocitul secun­dar este penetrat de un spermato­zoid şi apare sarcina, etapele finale ale diviziunii meiotice se declan­şează. Dacă însă ovulul nu este fecundat, a doua etapă a diviziunii meiotice nu se finalizează şi ooci­tul secundar va suferi un proces de degenerare.

Ovulatia

Ovulatia

Foliculul ruptformează a glandă nu mită corp galben [corpus luteum] ce secretă progesteron. Acest hor­mon pregăteşte mucoasa uterină pentru fixarea embrionului.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ovulatia – Eliberarea ovulului

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns