Perioada reproductivă a femeii0 Comments

Publicat in:


Perioada de fertilitate a femeii începe la adolescenţă şi durează până la menopauză. Experienţele pe care le au femeile din punct de vedere al sexualităţii şi al relaţiilor suferă unele schimbări de-a lungul diferitelor etape de viaţă.

Intre 9 şi 15 ani, majoritatea fetelor intră în perioada pubertară. Pri­mul semn îl reprezintă, de regulă, „înmugurirea” sânilor, care sur­vine în jurul vârstei de 11 ani, pen­tru ca după un an sau mai mult să apară şi menstruaţiile. Pubertatea se consideră a fi deplin instalată, când menstruaţiile încep să apară la intervale regulate, predictibile.

In cursul pubertăţii, fetele pot avea o stare de anxietate legată de aspectul fizic. In plus, ele pot imagina aventuri cu bărbaţi inaccesibili, ca de exemplu vedete din muzică sau film, pe care îi pot percepe ca fiind mai puţin ame­ninţători decât bărbaţii pe care îi cunosc.

PRESIUNILE SOCIALE

Fără îndoială că presiunile cultu­rale asupra fetelor privind păstra­rea castităţii sunt mult mai mari decât asupra băieţilor. Părinţii sunt preocupaţi în special de fap­tul că fetele lor şi-ar putea începe viaţa sexuală mai devreme decât fiii lor. Motivul evident al acestei îngrijorări îl constituie faptul că fetele ar putea rămâne însăr­cinate. Se presupune că şi presiu­nile exercitate de mijloacele media şi de prietenii de aceeaşi vârstă pot contribui la apariţia sarcinii la vâr­sta adolescenţei.

ÎNTÂLNIRILE

De cele mai multe ori, băieţii sunt cei care invită fetele la o întâlnire, întâlnirea este astfel plănuită încât adeseori află despre ea şi ceilalţi membri ai grupului de prieteni. La aceste întâlniri, băieţii şi fetele se pot antrena în gesturi de natură sexuală, ca de exemplu sărutatul sau mângâiatul.

Părinţii devin în general mult mai permisivi dacă întâlnirile copi­ilor au loc acasă. Cu toate acestea, sunt îngrijoraţi în privinţa HIV şi a altor boli cu transmitere sexuală, aşa încât doresc să se asigure că sunt folosite prezervativele.

Adolescentele sunt adeseori îngrijorate în privinţa aspectului lor fizic. Starea lor de anxietate poate fi legată de greutate sau mărimea sânilor şi ele se pot simţi chiar presate să devină active din punct de vedere sexual.

EXPERIENŢELE SEXUALE

In zilele noastre tot mai multe femei parcurg iniţial adevărate perioade de promiscuitate înainte de a se opri (limita) la o relaţie stabilă cu partenerul de viaţă. Gama largă de mijloace moderne contra­ceptive care le stau la dispoziţie au reuşit să separe sexul de funcţia sa reproductivă. Cu toate acestea, pe măsură ce avansează în vârstă, multe dintre femei îşi dau seama că iubirea şi relaţiile sexuale implicate de o relaţie stabilă, oferă o stare specială de siguranţă emoţională.

Persoanele singure nu mai reprezintă o caracteristică a gru­pei de vârstă cuprinse între 18 şi 25 de ani; e mult mai probabil să fie vorba de persoane adulte de vâr­ste mai mari. Multe femei din acest grup de vârstă sunt conştiente de ceasul lor biologic şi îngrijorate că nu vor mai avea timp să găsească un partener cu care să aibă copii.

NAŞTEREA COPIILOR

Din ce în ce mai multe cupluri amână întemeierea unei fami­lii până la vârsta de 30-40 de ani, timp în care femeia îşi construieşte o carieră. Cu toate acestea, atunci când se hotărăsc să aibă un copil, multe femei întâmpină dificultăţi. Se estimează că 20 la sută din cupluri au probleme de fertilitate. Nu este neobişnuit ca în această situaţie, fiecare dintre membrii cuplului să îl acuze pe ascuns pe celălalt, să se retragă din relaţi­ile cu prietenii care au copii sau să dezvolte probleme sexuale legate de stresul generat de necesitatea programării contactelor sexuale în zilele fertile.

Adolescentele se sărută adeseori cu băieţii cu care ies la întâlniri. Acest lucru poate genera tensiuni între părinţi şi fetele lor aflate la vârsta adolescenţei.

Apariţia sarcinii poate însemna o schimbare a relaţiilor sexuale ale femeii. Unele gravide nu mai sunt interesate de viaţa sexuală, iar altele sunt, dar numai în anu­mite perioade ale sarcinii.

Fetele devin de obicei interesate de sexul opus, în perioada adolescenţei, acest fapt îmbracă adeseori forma unor fantezii create în jurul unor bărbaţi inaccesibili, ca de exemplu vedete de muzică sau film.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Perioada reproductivă a femeii

Lasă un răspuns