Ochii sunt foarte importanti. Iata cum sa-i protejezi de alergenii din aer0 Comments

Publicat in:
Etichete: aer, alergeni, ochi, oftalomologi, praf, sanatate

Vederea este deosebit de importanta pentru oameni si chiar daca anotimpul calduros este aproape la final, soarele este inca prezent in viata noastra cotidiana. Arsurile de piele, deshidratarea si accidentele vasculare cerebrale reprezinta numai cateva dintre problemele de sanatate care apar atunci cand temperaturile cresc.

Si ochii pot fi insa afectati si supusi la probleme de sanatate si pot sa suporte arsuri care sunt detectabile doar la un consult, cand este deja prea tarziu. In timpul sezonului cald, factorii de risc pentru ochi sunt praful, polenul, razele UV si multi alti alergeni care circula liberi prin aer incurajati de temperaturile crescute.

Alergie ochi

Alergie ochi

Aerul conditionat

Un aer conditionat care este utilizat des sau un filtru care nu a fost curatat la timp pot duce la alergii intense si uscaciunea ochilor.

Razele UV

Expertii ne recomanda sa fim atenti la razele UV, care pot sa atace retina la fel cum ataca si pielea.

Ele pot sa creeze probleme grave de sanatate la nivelul ochilor precum keratita, un episod de orbire cauzat de lipsa de protectie.

In clipa cand se pune problema ce putem pati din cauza razelor UV, trebuie sa ne gandim in principal la protejarea pielii cu ajutorul cremelor cu SPF. Rar ne gandim la protejarea ochilor, insa si ei se pot arde fara un astfel de filtru UV.

Alergiile oculare, conjunctivita, urciorul si ochii uscati reprezinta numai efecte pe termen scurt, usor de tratat.

Trebuie pe cat posibil sa evitam praful, polenul si mucegaiul, anotimpul cald fiind un interval dificil pentru cei cu alergii. Expertii atrag atentia asupra faptului ca aerul foarte uscat si cald poate intensifica efectul polenului si al prafului asupra ochilor.

Nu uitati ca si aparatele de aer conditionat vechi, la care nu s-a curatat filtrul, pot constitui factori de risc pentru ochi, mai ales in perioada calda. Tot sezonul calduros este si anotimpul festivalurilor in aer liber, iar aici, fumul si artificiile pot reprezenta factori iritanti puternici pentru ochi.

De asemenea, trebuie sa stiti ca alergiile oculare, conjunctivita, urciorul si ochii uscati reprezinta numai efecte pe termen scurt, usor de tratat. Daca vorbim de termen lung insa, putem sa facem referire la cataracta, cancerul de piele in jurul pleoapelor si pinguecula.

Pinguecula este o afectiune degenerativa a ochilor care se formeaza din cauza expunerii pe termen lung la praf, radiatii UV sau vant.

Simptome

Trebuie sa stiti ca multe alergii oculare se manifesta prin roseata, mancarime, usturime si ochi umflati si se declanseaza de catre substante iritante:

  • praful,
  • cosmeticele,
  • fumul,
  • polenul sau
  • mucegaiul.

Sfaturi

Tineti cont de urmatoarele sfaturi care va vor ajuta sa iti protejezi vederea in aceasta vara:
Este bine sa purtati ochelari de soare cu protectie UV ridicata atunci cand practici activitati in aer liber.

Totusi, tineti cont de faptul ca nu toate lentilele ochelarilor ofera protectie UV si ca este bine sa mergem la o optica medicala pentru a achizitiona o pereche de ochelari de soare si sa stam departe de vanzatorii ambulanti de ochelari, sustin oftalmologii.

Este bine de stiut ca metoda cea mai buna de protectie impotriva razelor UV sunt ochelarii cu lentile ce blocheaza 99-100% din razele UV-A si UV-B.

In cazul in care purtati lentile de contact, va trebui sa va protejati prin purtarea lentilelor de contact care au in mare parte protectie UV. Acestea insa nu sunt destul de suficiente pentru a proteja ochii pe termen lung, pentru ca nu acopera toata suprafata ochiului. De aceea, se recomanda alternarea cu ochelari de soare.

Nu imprumutati cosmetice altor persoane si nu folosi nici tu produse folosite de alte persoane!

Mai multe cercetari efectuate in Olanda arata faptul ca 80% din cantitatea de raze UV absorbita ne afecteaza ochii inaintea varstei de 18 ani, iar copiii au o capacitate de absorbtie mult mai mare decat adultii.

In cazul in care porti lentile, este indicat sa utilizezi ochelari de protectie pentru inotul la piscina. Se recomanda sa nu purtati lentilele la piscina si sa le inlocuiti cu o pereche de ochelari de vedere.

Incercati sa stati departe de soare in intervalul orelor fierbinti ale zilei in care cantitatea razelor UV este mare si tine cont de faptul ca norii nu le blocheaza. Trebuie sa purtam ochelarii de protectie solara chiar si atunci cand nu este soare afara.

Este bine sa nu imprumutati cosmetice altor persoane si nu folosi nici tu produse folosite de alte persoane.

Este util sa mancati alimente ce contin omega-3 si vitamina A, mai ales daca va aflati printre cei care au ochii inflamati, deoarece o astfel de dieta ajuta la prevenirea senzatiei de ochi uscat si amelioreaza simptomele de usturime. Medicii oftalmologi mai spun ca daca veti consuma alimente precum laptele, migdalele si legumele cu frunze verzi ce contin vitamina A, asta va ajuta la prevenirea uscarii ochilor.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ochii sunt foarte importanti. Iata cum sa-i protejezi de alergenii din aer

Lasă un răspuns