De ce ar trebui sa vizitam mai des medicul endocrinolog?0 Comments

Publicat in:
Etichete: benign, endocrinolog, endocrinologie, glande, greutate, gusa, insomnie, noduli, sanatate, simptome, tineri, tiroida

Multe boli cronice precum diabetul, sindromul ovarelor polichistice sau osteoporoza sunt strans legate de sistemul endocrin.

Daca doriti sa nu aveti probleme de sanatate si sa puteti preveni astfel de afectiuni, este bine sa mergeti anual la un endocrinolog, care va poate ajuta cu diagnosticarea si tratamentul unor predispozitii sau afectiuni hormonale, inainte ca acestea sa se dezvolte in ceva mai grav.

Simptome endocrinologie

Simptome endocrinologie

Medicii spun ca sistemul endocrin are un rol extrem de important in buna functionare a organismului, acesta fiind compus dintr-o retea de organe si glande.

Toate acestea au rolul de a fi responsabile pentru producerea, stocarea si secretia de hormoni care ofera suport pentru mentinerea si controlul functiilor vitale ale organismului, precum cresterea, reproducerea si nivelul de energie.

Atentie la simptome!

Care2.com scrie ca este foarte important sa urmaresti semnele si simptomele care pot indica prezenta unei afectiuni endocrinologice si sa poti discuta cat mai curand cu medicul tau endocrinolog in cazul in care acestea apar.

Mai jos enumeram cateva simptome care ar trebui sa te trimita la endocrinolog!

Printre aceste simptome se afla oboseala, somnolenta diurna, constipatie, piele uscata, crestere in greutate, intoleranta la rece, raguseala, palpitatii, anxietate, insomnie, scadere in greutate.

In plus, ar trebui sa va puna pe ganduri si alte semne precum anumite tulburari de ciclu menstrual fara cauza organica ginecologica, aparitia unui nodul sau tumefierea regiunii cervicale anterioare, raguseala, tulburari de respiratie, prezenta unor dureri la nivelul sanilor, crestere in greutate, pilozitate abundenta, hipertensiune arteriala aparuta la tineri, precum si infertilitatea.

De asemenea, trebuie sa tineti cont de faptul ca un consult endocrinologic se impune si pentru confirmarea sarcinii, respectiv la copii, adolescenti pentru evaluarea functiei tiroidiene, dar si la menopauza, odata cu aparitia fracturilor aparute la un impact mecanic minor.

Expertii sustin ca pentru oricare din aceste situatii este recomandabil efectuarea unui examen endocrinologic. Trebuie sa stiti ca nodulii tiroidieni apar cu o frecventa relativ mare, iar de obicei sunt benigni.

In aproape 3-5% din cazuri, acestia pot avea caracter malign, iar depistarea precoce a acestora asigura un tratament eficient si sanse mai mari de vindecare. Medicii specialisti anunta ca si gusa poate fi asociata cu hipo sau hipertiroidie care pe langa afectarea tuturor organelor si tesuturilor diminueaza in mod alarmant calitatea vietii si necesita tratament de specialitate.

In plus, la confirmarea sarcinii, evaluarea functiei tiroidiene materne este necesara pentru ca hormonii tirodieni si iodul sunt indispensabili pentru dezvoltarea normala a fatului.

Mai mult, la persoanele tinere hipertensiunea arteriala poate sa aiba cauze endocrine. La femeile aflate la menopauza, osteoporoza apare mai des, iar descoperirea acestei afectiuni din timp poate preveni fracturile in viitor, mai arata Care2.com.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

De ce ar trebui sa vizitam mai des medicul endocrinolog?

Lasă un răspuns