5 tulburari mentale dintre cele mai intalnite, pe scurt0 Comments

Publicat in:
Etichete: simptome, tipuri, tulburari mentale

Unele perioade dificile pot fi mai profunde si mai indelungate decat altele putand sa duca in timp la tulburari psihice. Acestea pot cauza foarte multa durere celor care le experimenteaza. Ele ne pot altera de abilitatea noastra de a pastra un loc de munca sau de a merge la studii ori de a mentine relatii stabile cu alti oameni.Milioane de oameni din intreaga lume se confrunta cu o tulburare mentala serioasa.

Cele 5 tipuri majore, cel mai des intalnite, de tulburare psihica in randul populatiei sunt:

Tulburari mentale

Tulburari mentale

  1. Depresie
  2. Tulburarea bipolara
  3. Tulburarea de panica
  4. Tulburarea obsesiv-compulsiva
  5. Schizofrenia

Depresia

Marea majoritate a oamenilor se simt tristi din cand in cand. Depresia insa este mult mai intense si dureaza mai mult. Se considera ca este o tulburare de afect/stare si ca ar fi cauzata de un dezechilibru in neuro-transmitatori, acestia fiind substantele chimice care controleaza felul in care ne simtitm. Depresia se intalneste la oameni de toate varstele. In 2002 OMS a estimat ca cel putin 154 milioane de oameni la nivel planetar vor experimenta aceasta tulburare. Cel putin una din patru femei si unul din zece barbati se vor confrunta cu ea in decursul vietii lor.

80% pana la 90% dintre persoanele cu aceasta tulburare pot sa fie tratate eficient. Aproape fiecare persoana care este tratata resimte o imbunatatire de vreun grad sau altul. Depresia netratata poate fi fatala. Este una dintre cauzele principale de sinucidere in Statele Unite. Aproape 15% dintre oamenii in depresie severa pot fi inclinati catre suicide.

In pofida acestor statistici, depresia este una dintre cele mai tratabile tulburari mentale. Tratamentul consista de obicei intr-o combinatie de medicamente si psihoterapie. Psihoterapia este o serie de discutiiintre un profesionist pregatit si un client. Se poate recurge doar la ea in formele incipiente ale depresiei.

Simptome

Simptomele depresiei includ:

  • Sentimentul de tristete, neajutorare, lipsa de speranta, lipsa de valoare personala
  • Iritabilitate foarte rapida
  • Multa oboseala
  • Dificultati de concentrare sau gandire
  • Multe ganduri legate de moarte sau sinucidere
  • Schimbarea apetitului
  • Schimbarea in paternul de somn
  • Pierderea placerii fata de lucrurile care obisnuiau sa aduca bucurie
  • Retragere din cercul social

Tulburarea bipolara

Persoanele cu tulburare bipolara experimenteaza perioade de suisuri (manie) si coborasuri (depresie). Unii oameni trec foarte repede de la o faza la alta. Altii au parte de perioade lungi de stare normala intre cele doua tipuri de faze. La fel ca depresia, tulburarea bipolara este o tulburare de afect/stare dispozitionala. La randul ei se considera ca este cauzata de un dezechilibru in neuro-transmitatori.

Tulburarea bipolara debuteaza de obicei inainte de varsta de 35 de ani. Aproape o persoana din o suta sepoate confrunta cu asa ceva, la un moment sau altul al vietii sale. La randul ei, tratamentul consista de obicei intr-o combinatie de medicamente si psihoterapie. Cel mai folosit medicament pentru tratarea acesti tulburari este carbonatul de litiu. Acesta aleviaza simptomele maniacale in aproape 70% dintre oamenii care se confrunta cu tulburarea bipolara.

Simptome

Simptomele fazei depresive sunt la fel ca cele ale depresiei propriu-zise. Simptomele fazei maniacale includ:

  • Sentimentul de a fi pe culme, in varf, deasupra tuturor
  • Convingerea de a fi mai puternic sau mai important decat de in realitate
  • Diminuarea nevoii de somn
  • Iritabilitate foarte rapida
  • Comportament agresiv
  • Conduita necugetata
  • O activitate mentala si fizica sporita
  • Atentia este distrasa cu usurinta
  • O vorbire foarte rapida
  • Ganduri multe si in succesiune rapida
  • Halucinatii

Tulburarea de panica

Tulburarea de panica este o tulburare bazata pe anxietate. O persoana care sufera de anxietate poate ajunge sa experimenteze atacuri de panica. Atacurile apar din senin si se petrec din nou si din nou. Ele implica un sentiment intens ca ceva teribil urmeaza sa se intample. Aceast simtamant insa nu este bazat pe realitate. De fapt, in exterior, nu este niciun pericol.

In fiecare an, se estimeaza ca aproape 1.5% dintre adulti au o tuburare de panica. Statisticile arata ca tratamentul este eficient in cel putin 75-90% din cazuri. La randul sau, implica o combinatie de psihoterapie si medicamente.

Simptome

Simptomele tulburarii de panica includ:

  • Transpiratii
  • Tremurat
  • Respiratie ingreunata
  • Senzatie de disconfort la nivelul pieptului
  • Senzatie de sufocare sau apasare
  • Senzatii de raceala sau fierbinteala
  • Senzatia de lesin
  • Greata
  • Teama de a pierde controlul, de moarte sau de a inebuni

Tulburarea obsesiv-compulsiva

Tulburarea obsesiv-compulsiva este un alt tip de tulburare bazata pe anxietate. Ea se poate manifesta scazut sau intens, cu severitate. Unele persoane se confrunta doar cu obsesii. Aceste sunt ganduri nedorite care cauzeaza un disconfort intens precum si anxietate extrema. Altele persoane au in plus si anumite compulsii. Acestea reprezinta ritualuri menite sa reduca anxietatea.

Tulburarea obsesiv-compulsiva poate debuta la orice varsta, dar adesea incepe in copilarie. Pana la 2% dintre adulti pot dezvolta aceasta tulburare, la un moment dat al vietii lor.

Unele persoane pot beneficia de pe urma terapiei cognitive-comportamentale, adesea cea mai folosita forma de psihoterapie pentru o astfel de acuza. In cadrul acesteia, persoanele sunt ajutate sa isi reconfigureze modul de gandire si sunt expuse gradual, sub supervizare si sprijin, la situatii care le provoaca anxietate, fara a li se incuraja si uzitarea ritualurilor de care au depins pana la acest tratament specific. Aproape 75% raspund bine la acest tip de tratament, insa o buna parte dintre ei pot fi susceptibili sa re-experimenteze din nou vechile simptome odata ce terapia a luat sfarsit.

Medicatia este la randul ei folosita pentru tratarea acestei tulburari, aproape 80% dintre persoane au indicat o imbunatatire la clomipramina.

Schizofrenia

Schizofrenia ii face pe oameni sa experimenteze lucruri care nu sunt reale. Distorsioneaza gandirea si diminueaza emotiile normale. Cauza precisa a acestei tulburari nu este bine inteleasa. O explicatie organica ar fi data de excesul de dopamina din lobul frontal al creierului.

Schizofrenia debuteaza adesea intre adolescenta si varsta de 30 de ani. Aproape 1% dintre adulti pot dezvolta aceasta tulburare in decursul vietii lor. Este larg raspandita ideea ca persoanele cu schizofrenie sunt violente. In realitate, cu ajutorul tratamentului, violenta este rara. Cea mai multa violenta care totusi are loc este indreptata catre rude, ingrijitori sau catre sine. Una din zece persoane cu schizofrenie este pasibila de sinucidere.

Pentru tratament este folosita medicatia care reduce halucinatiile si ideile fanteziste si care ii ajuta pe oameni sa mentina o gandire logica. Cu o medicatie neintrerupta si cu suport psihologic, cel putin 25% dintre persoanele care sufera de schizofrenie isi imbunatatesc indeajuns starea pentru a fi responsabili de sine si pentru a functiona in societate.

Simptome

Simptomele schizofreniei includ:

  • Halucinatii
  • Iluzii
  • Dificultatea de a simti placere
  • Indepartarea de oameni
  • Vorbire care cu greu poate fi inteleasa

Am dori sa punctam in incheiere o ipoteza, care poate sa fie sa nu valida: multe dintre tulburarile mentale sunt reactii adaptative la situatii existentiale dificile, care sunt totusi alese, chiar daca de multe ori am uitat de motivatia initiala si nu suntem constienti ca am facut candva aceasta alegere. Cu alte cuvinte, ele nu sunt un datum implacabil si nici motiv pentru ca persoanele care au aceste tulburari sa se identifice cu ele. In plus, nimeni nu trebuie sa se infrunte singur cu astfel de probleme. Sunt multe modalitati de a primi sfat, informatii si servicii. Resursele includ:

  1. Familie, prieteni, colegi
  2. Biblioteci si librarii
  3. Siteuri despre sanatate pe internet
  4. Doctori
  5. Psihoterapeuti/psihologi
  6. Centre pentru sanatate mintala
  7. Grupuri si comunitati religioase
  8. Organizatii neguvernamentale
  9. Centre de dezalcolizare si grupuri de suport (vezi Alcolicii Anonimi)
  10. Servicii comunitare sau de interventie in criza
Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

5 tulburari mentale dintre cele mai intalnite, pe scurt

Lasă un răspuns