Depresia, fericirea si felul in care gandim0 Comments

Publicat in:
Etichete: fericire, gandurile, memoria, minte, realitate

Gandurile tale nu sunt reale, ele se intampla dar nu inseamna acelasi lucru cu realitatea. Cand te gandesti, te folosesti de imaginatie sa creezi in minte o imagine sau un tablou al unui eveniment in locul celui real. Daca esti in masina, in drum spre casa dupa un meci de fotbal, si analizezi meciul in mintea ta, tu pur si simplu iti imaginezi cum a fost jocul. Jocul in sine nu mai este real, este acum doar in mintea ta, in memoria ta. A fost candva real dar acum nu mai este. In mod similar, daca te gandesti cat de rea este casnicia ta, este ceea ce tu consideri in mintea ta. Totul se petrece in imaginatia ta. Literalmente, iti imaginezi, iti inchipui relatia.

Gandurile

Gandurile

Gandurile pe care le ai despre relatie sunt pur si simplu ganduri. De aici si vechiul proverb: “Nu-I dracul atat de negru pe cat pare!” este aproape intotdeauna adevarat. Motivul pentru care totusi dracul pare sa fie atat de negru este pentru ca mintea ta este capabila sa re-creeze evenimente trecute si sa imagineze evenimente viitoare ca si cum acestea s-ar petrece chiar acum in fata ta – chiar daca ele nu au loc de fapt.

Pentru a inrautati lucrurile, mintea ta poate sa adauge o nota dramatica aditionala la orice eveniment si, prin urmare, sa faca acest eveniment sa para mai rau decat este, a fost, sau va fi de fapt. Mai important, mintea ta poate sa evalueze de zeci de ori evenimentul imaginat doar in cateva secunde.

Acest lucru este vital sa fie inteles, deoarece daca un eveniment concret cum ar fi cearta cu un prieten poate dura un minut sau doua, mintea ta poate recrea acel eveniment, il poate mari si il poate face sa dureze trei ore sau o viata intreaga. Insa acea discutie aprinsa nu este mai reala acum decat o cearta pe care ai avut-o cu tatal tau in urma cu zece-douazeci de ani. Ideea este ca acum cand viata ta se intampla intr-adevar, cearta pe care ti-o amintesti nu este altceva decat un gand, un eveniment pe care il cream in mintea noastra.

Daca poti sa incepi sa vezi ca gandurile tale nu reprezinta realitatea in sine – ele sunt doar ganduri iar gandurile nu te pot rani – intreaga ta viata poate incepe sa se schimbe azi. In psihoterapie, realizarea acestui fapt duce adesea la transformarea vietilor oamenilor, de la o viata de teama si depresie la o viata de fericire.

Ce i-ai spune unui copil de noua ani care este convins ca este exista o vrajitoare rea in sifonierul lui ? Te-ai intalni cu el saptamanal ca sa iti descrie in detaliu vrajitoarea ? Ai face astfel incat sa se gandeasca tot timpul la ea ? Nu, i-ai spune probabil ca vrajitoarea nu exista si ca nu este altceva decat o vrajitoare imaginara. Cu ajutorul tau, copilul va intelege ca vrajitoarea a fost reala doar in mintea lui. Odata ce acest lucru se petrece lui nu o sa ii mai fie teama.

Daca mergem mai departe cu acest rationament ce i-ai spune aceluiasi copil daca ti-ar zice: “Viata mea este un esec, nimeni nu ma place, nu ma distrez niciodata,nu vreau sa traiesc.’ Oare nu ai incerca sa ii explicit ca aceste ganduri pe care le are despre sine si viata lui nu sunt altceva decat ganduri ? Speram ca da. Nu exista nimic care sa mentina aceste idei in afara propriei lui gandiri, propriului sau dialog intern. Daca acest copil de noua ani ar fi in stare sa vada ceea ce te straduiesti sa o inveti, daca ar fi in stare apoi sa stabileasca o relatie diferita cu ceea ce gandeste, nu ar fi mai bine decat daca ar fi convins ca gandurile sale sunt reale ? Ar fi si, in mod sigur, la fel de bine daca s-ar putea relationa la toate gandurile sale in aceeasi maniera.

Este important sa intelegem ca noi suntem ganditorii propriilor noastre ganduri. Pare destul de evident insa adesea scapam din vedere acest amanunt important.

Gandirea este ceea ce faci, moment dupa moment, pentru a-ti crea experienta vietii. Dar pentru ca propria ta gandire este atat de aproape de tine este usor sa uiti ca tu esti cel care iti folosesti gandurile impotriva ta. Tu poti sa crezi ca sentimentele tale negative provin din munca pe care o faci sau de la oamenii cu care interactionezi. Pana cand insa nu vei realiza ca tu esti ganditorul gandurilor tale si ca aceste ganduri sunt sursa nefericirii tale vei continua sa crezi ca aceste ganduri sunt generate de ceea ce se petrece in jurul tau.

Este important sa ajungi la concluzia profunda ca tu esti autorul, producatorul si creatorul propriei gandiri, ca aceasta gandire este ceea ce faci si hranesti intreaga zi, si ca ea poate sa fie sursa suferintei tale emotionale. A fi suparat de gandurile tale este ca si cum ti-ai scrie singur o scrisoare urata si apoi te-ai simti jignit de acea scrisoare.

Esti artizanul propriilor tale ganduri. Tu esti cel care produce gandirea care te supara, tu ti-o faci singur. Odata ce intelegi acest punct important, este copilaresc sa te lasi din nou prada iritarii, furiei, fricii sau depresiei cauzate de propria ta gandire. Daca gandesti negativ, pesimist, sceptic sau furios si nu esti constient de asta, este de inteles si predictibil ca vei ajunge deprimat. Iar acest lucru se va petrece de fiecare data cand vei pierde din vedere faptul ca gandesti ganduri triste.

Exista o singura cale inafara acestui cerc vicios, sa intelegi ca tu esti cel care realizeaza gandirea si ca este propria ta gandire care iti creeaza starea de suferinta. Odata ce vei incepe sa vezi ca gandurile tale sunt doar ganduri, ca ele nu sunt realitatea, vei putea atunci sa le concediezi si sa nu le mai permiti sa te deprime. Orice gand sau sir de ganduri poate sa fie concediat insa pentru a face asta intr-un mod eficient ai nevoie sa realizezi mai inainte de orice ca tu esti cel care le creaza. Noi toti vom acumula mii de ganduri despre noi insine de-a lungul vietilor noastre. Totusi, putini dintre noi isi vor aminti faptul ca gandurile, indiferent de continutul lor, nu sunt altceva decat ganduri.

Odata ce vei realiza relatia dintre natura gandurilor tale, ceea ce simti si viata ta, vei putea sa iti asumi altfel responsabilitatea propriei tale fericiri existentiale.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Depresia, fericirea si felul in care gandim

Lasă un răspuns