3 faze prin care sa te certi corect intr-o relatie de cuplu0 Comments

Publicat in:
Etichete: cearta, comunicare, cum sa, furie, idei, sfaturi

Poate crezi ca partenerii de cuplu n-ar trebui sa se certe. Este adevarat ca cearta n-ar trebui niciodata sa fie violenta sau amara. Expertii spun ca o cearta controlata poate sa conduca la relatii mai bune. Trebuie doar sa inveti sa „te certi corect„. Informatiile de mai jos provin de la Parlay International care este un serviciu de informatii pentru sanatate.

Cum sa te certi corect

Cum sa te certi corect

Etape sau faze intr-o cearta

In fiecare cearta exista 3 etape, expertii spun ca pentru ca cearta sa fie constructiva, cuplul trebuie sa treaca prin toate. Mai intai, fiecare persoana ar trebui sa spun ce o supara. Partenerii ar trebui sa foloseasca propozitii care sa inceapa cu „Simt…” in relatie cu actiuni specific. De exemplu, unul ar putea spune:”Ma simt suparat cand nu suni ca vei intarzia”. Persoana n-ar trebui sa spuna:”Nu iti pasa de nimeni decat de tine insuti”. Fiecare persoana ar trebui sa asculte sentimentele celuilalt. In aceasta faza, partenerii nu ar trebui sa isi manifeste dezacordul.

In a doua faza, partenerii ar trebui sa discute detaliile problemei pentru care sunt in dezacord. Ar fi bine sa se concentreze pe acea problema specifica si sa nu scoata la iveala alte probleme vechi din trecut.

In a treia faza, partenerii ar trebui sa negocieze pana cand se pun de acord. Uneori tot ce pot face este case pot pune de acord ca nu pot fi de acord. Negocierea implica a da si a primi de ambele parti. Nu este de ajutor ca una dintre persoane sa ramana pe dinafara caci altfel cuplul nu se va apropia de nici o intelegere sau solutie.

La ce trebuie sa te gandesti cand te certi

In timp ce te certi ar fi de ajutor sa iti amintesti cateva lucruri:

  • Nu nega sentimentele ceilalte persoane. Evita declaratii de genul „Tu nu simti…”
  • Admite-ti greselile daca e cazul. Spune ca poate ai gresit sau ca poate ai facut actiunea care a cauzat cearta.
  • Nu presupune ca partenerul incearca sa te gaseasca vinovat cu orice pret. Presupune ca partenerul tau vrea ca tu sa fi fericit(a).
  • Gandeste-te sa cooperezi cu partenerul tau. Asta o sa va ajute sa lucrati impreuna la rezolvarea problemei.- Straduieste-te sa te pui in papucii partenerului tau. Asta te poate ajuta sa ii intelegi sentimentele.
  • Cand se incing spiritele, opreste-te si numara pana la 10. Sau ia o pauza de 5 minute. Asta va diminua tensiunea.

Alte lucruri care iti pot fi de ajutor

Dupa cearta si impacare sunt alte cateva lucruri care pot fi de ajutor in continuare:

  • Adu-ti aminte de ce va placeti unul pe celalalt. Munca si copii diminueaza adesea timpul petrecutimpreuna de catre un cuplu. Partenerii ar putea sa uite cat de mult s-au placut unul pe celalalt
  • Faceti o lista cu lucruri care va plac sa le faceti impreuna. Planificati ca o data pe saptamana sa faceti acel lucru impreuna.
  • Petreceti un timp special impreuna deoarece asta o sa va ajute sa va placeti mai mult unul pe celalalt. In felul acesta va veti certa mai putin iar daca totusi o sa va certati, o veti face mai prieteneste.

Este important de specificat ca furia este o emotie umana normala. Poate sa inceapa cu o iritare usoara si sa creasca in intensitate pana la manie intense. Orisicine simte furie cateodata. Oameni diferiti se infurie din motive diferite iar unii oameni se infurie mai sour decat altii. Ca toate emotiile, furia este legata de modificarile din corp. Cand te enervezi ritmul inimii tale si tensiunea vasculara sunt in crestere. Acelasi lucru se intampla cu nivelele de adrenalina si noradrenalina care sunt hormonii responsabili de producerea de energie.

Furia este un raspuns natural la amenintare. Ne permite sa ne aparam cand suntem atacati. De aceea, o anumita cantitate de furie este necesara pentru supravietuire. Oamenii pot simti un impuls natural sa isi exprim furia printr-un comportament agresiv. Dar acesta nu reprezinta intotdeauna un mod practic de a rezolva o problema si, in plus, intr-un astfel de caz cineva ajunge de obicei sa fie ranit. Dupa Asociatia Americana a Psihologilor exista trei moduri principale de management al furiei iar acestea sunt:

  • Exprimare
  • Suprimare
  • Calmare

Exprimarea furiei – a fi asertiv in privinta emotiilor tale de furie este un mod sanatos de a te relationa la ele. A fi asertiv nu inseamna acelasi lucru cu a fi agresiv. A fi agresiv inseamna sa actionezi intr-o maniera dura si amenintatoare. A fi asertiv inseamna a-ti clarifica nevoile in fata celorlalti. Totodata inseamna sa te tratezi si sa ii tratezi pe ceilalti cu respect.

Suprimarea furiei – cand iti suprimi furia, pastrezi inauntru emotiile furioase. Adesea suprimarea furiei este nesanatoasa. Poate cauza hipertensiune si depresie. Suprimarea furiei poate sa conduca la comportamente negative cum ar fi a te razbuna indirect pe oameni. Oamenii care nu isi exprima furia devin critici si cinici.

Calmarea furiei – o alta modalitate de a te ocupa de furia este sa te calmezi pe dinauntru. Aceasta presupune scaderea ritmului inimii si dispensarea de emotii furioase. Cateva idei in acest sens:

Relaxeaza-te. Respira adanca din diafragma. Aceasta este zona de sub cosul pieptului.Repeta incet un cuvant sau o propozitie aducatoare de calm cum ar fi “relaxeaza-te”. Intinde-ti si scutura-ti lent corpul pentru a te elibera de tensiune in timp ce iti imaginezi o experienta relaxanta.

Schimba-ti felul in care gandesti. Inlocuieste gandurile ilogice cu altele logice. Evita cuvinte ca “niciodata” sau “intotdeauna”.Aminteste-ti ca infurierea nu va rezolva nimic.

Rezolva problemele. Precizeaza problema. Fa un plan sa o rezolvi. Du planul la indeplinire. Verifica-ti progresul in timp ce actionezi

Imbunatateste-ti comunicarea. Gandeste-te inainte sa vorbesti. Asculta-I pe ceilalti. Fii constient de sentimentele din spatele cuvintelor acestora.

Foloseste umorul. Foloseste-te de imagini ridicole pentru a provoca gandurile ilogice. Foloseste rasul pentru a scadea tensiunea. Dar nu minimaliza problema, nu pretinde ca nu exista si nici nu folosi sarcasmul.- Ia o pauza. Da-ti timp sa te relaxezi. Evita situatiile care te fac furios.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

3 faze prin care sa te certi corect intr-o relatie de cuplu

Lasă un răspuns