Modalitati eficiente de combatere a stresului0 Comments

Publicat in:
Etichete: activitati stresante, combatere, diminuare, modalitati, reducere, stres

Ce poti face pentru a te descurca cu stresul? Iata cateva modalitati eficiente de combatere a stresului. Profita de ele si redu efectele stresului asupra organismului tau!

Mai intai este nevoie sa realizezi ce anume te streseaza. Apoi, este bine sa te straduiesti sa eviti sau sa schimbi acele lucruri. Poti invata modalitati de a te descurca mai bine cu stresul existent si ai aici cateva ponturi:

Combaterea stresului

Combaterea stresului

Mananca alimente sanatoase

Ceea ce mananci are mult de a face cu modul in care te simti. Alimentele sanatoase iti dau energie si te ajuta sa te simti bine. In general, alimentatia sanatoasa este saraca in grasimi artificiale si bogata in fibre. Ea include cereale integrale, legume, fructe. Poate sa includa si o cantitate anume de proteine si multa apa. Pe timp de stres este bine de evitat cafeina si este totodata intelept sa se limiteze mancarurile cu mult zahar si sare.

Iesi afara si fa exercitii

Exercitiile genereaza substantele chimice care te ajuta sa te linistesti. Iti sporesc puterea inimii si a plamanilor si iti ofera o energie mai mare.

Invata diferite modalitati de relaxare

Exercitii de intindere si de respiratie pot sa iti ofere o pauza binevenita si rapida. Uite un exercitiu simplu, pe care il poti face oriunde: Stai in picioare si intinde-ti fiecare parte a corpului. Numara lent in timp ce te intinzi pana la 10. Respira adanc in timp ce numeri. Scutura incet orice zona a corpului care se simte incordata. Poti totodata sa incerci sa te relaxezi si mental. Inchide-ti ochii si imagineaza-ti locul tau favorit. Poate ca este pe o plaja sau langa un rau. Imagineaza-ti ca auzi valurile, apa curgand si ca simti soarele. Miroase aerul proaspat si curat.

Foloseste-ti bine timpul

A prelua controlul timpului tau este un factor cheie in reducerea stresului. Un mod este sa iti clarifici prioritatile si telurile. Intreaba-te: ce este important pentru mine? Ce activitati nu conteaza atat de mult? Ce vreau sa fac peste cinci ani? Ce lucruri ma vor ajuta ca sa imi implinesc telurile? Un alt mod de a-ti controla timpul este sa ti-l planifici. Scrie pe hartie toate lucrurile pe care le ai de facut peste zi. Programeaza-ti sarcinile dificile pentru intervalele in care ai cea mai mare energie. Asigura-te ca planul tau este realistic. In felul acesta nu va fi nevoie sa te grabesti sau te ingrijorezi. Taie de pe lista sarcinile indeplinite. Fa-ti timp sa te relaxezi. Joaca si amuzamentul sunt importante pentru sanatate.

Schimba-ti modul de a gandi

Modul in care gandim despre anumite evenimente ne poate adauga sau reduce din stres. Ce iti spui cand te regasesti intr-o situatie stresanta? Daca te afli intr-un ambuteliaj iti spui ca ai fost un prost pentru ca ai ales ruta respectiva? Sau te folosesti de acel rastimp pentru a planifica un eveniment viitor? Indiferent cum vei reactiona vei petrece acelasi timp blocat in trafic dar felul in care gandesti, daca o vei face constructiv, iti va pastra nivelul de stres la minim.

Daca te vei ingrijora despre evenimente viitoare iti vei spori stresul. Intreaba-te daca poti sa schimbi lucrul care iti genereaza ingrijorarea. Daca da, concentreaza-te pe rezolvarea problemei. Daca problema se afla in afara controlului tau, straduieste-te sa te opresti in a te mai ingrijora. Invata sa accepti lucrurile pe care nu le poti schimba.

Nu uita ca si cele mai mici lucruri conteaza, cele mai simple actiuni pot sa ajute in eliberarea de stres.

Iti oferim niste idei:

  • Fa o baie calda
  • In fiecare zi fa cel putin un lucru care iti provoaca intr-adevar placere
  • Scoala-te cu 15 minute mai devreme ca sa nu fi nevoit sa te grabesti
  • Permite-ti sa plangi bine
  • Asculta muzica linistita
  • Nu face nimic despre care ar trebui sa minti
  • Concentreaza-te pe un sunet pe care altfel nu l-ai baga in seama. Poate sa fie un ventilator sau zgomotul masinilor in trecere. Nu te gandi la nimic altceva decat la acel sunet.
  • Nu continua cu lucruri care nu functioneaza cum trebuie. Repara-le sau schimba-le.
  • Vorbeste cu un prieten. Discutarea unei probleme iti poate aduce claritate mintii. Apoi orienteaza-te catre rezolvarea problemei.
  • Noteaza-ti gandurile intr-un jurnal – Aceasta te poate ajuta sa iti clarifici cum te simti.
  • Recompenseaza-te. Trateaza-te cum mici lucruri care te fac sa te simti bine.
  • Fa ceva frumos pentru altcineva. Tindem sa ne gandim mult prea mult la noi insine cand suntem in situatii de stres.
  • Razi cat mai mult. Urmareste o comedie la TV.
  • Constientizeaza-ti binecuvantarile. Fii recunoscator pentru tot ceea ce ai in viata ta.
Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Modalitati eficiente de combatere a stresului

Lasă un răspuns