Cuprins articol:
Una dintre afectiunile care face probleme de sanatate multor tineri este cea denumita hematomielia, care inseamna de fapt sangerarea de la nivelul maduvei spinarii. Aceasta boala se manifesta la tineri dupa un traumatism vertebromedular.
Simptome
Hematomielia poate sa fie si consecinta unor malformatii vasculare sau a vasculitei produse de poliarterita nodoasa sau lupus eritematos sau chiar a afectiunilor hemoragice.
Expertii sunt de parere ca aceasta hemoragie se manifesta la nivelul umflaturii cervicale. Printre simptomele hematomieliei se afla faptul ca aceasta boala debuteaza foarte brusc, printr-o hemoragie medulara. Pacientul simte o durere mare in zona membrelor superioare, iar mai apoi, mai grav, se instaleaza o paralizie a tuturor membrelor, mai ales ca hemoragia se produce adeseori la nivelul umflaturii cervicale.
Pentru situatia cand aceasta boala se manifesta in spatiul dural sau epidural, sangele care se acumuleaza are ca efect comprimarea maduvei sau radacinilor radiculare, spun specialistii.
Pacientii simt dureri focale cu caracter acut, iar mai apoi se manifesta anumite semne de afectare a maduvei sau conului medular.
Diagnostic hematomielie
Specialistii sustin ca imagistica efectuata prin rezonanta magnetica reprezinta metoda cea mai indicata pentru stabilirea diagnosticului. Daca se va suspecta de catre medicul curant o malformatie vasculara ca si cauza a hemoragiei, este necesar sa se realizeze o angiografie selectiva spinala.
Sursa citata mai scrie ca diagnosticul diferential al hematomieliei se face cu mielita, iar in aceasta situatie se intalneste un sindrom paraplegic pe un fond de stare febrila.
Tratament
Mai exista si siringomielia sau tumorile intramedulare, care sunt niste afectiuni cu o evolutie lenta, hemoragia meningeeana – atunci cand bolnavul prezinta semne de afectare meningeeana, iar semnele de parenchim sunt absente. Pentru efectuarea unui tratament se va interveni chirurgical, in cazul in care hemoragia este rezultatul unei malformatii vasculare.
In acest fel se va evacua cheagul de sange din zona afectata pentru a rezolva leziunea vasculara cauzatoare de probleme de sanatate.
Medicii sustin ca pentru hemoragia subaranoidiene care comprima maduva se va interveni tot in mod chirurgical pentru decompresie.