Modalitati de a-ti controla gandurile negative si depresia0 Comments

Publicat in:
Etichete: depresie, gandire negativa, gandirea negativa, ganduri, ganduri negative, mod de gandire, sfaturi, solutii

Gandurile negative si depresia pot afecta multe persoane, insa trebuie sa stiti ca exista modalitati prin care puteti scapa de ele si va puteti transforma viata in bine. Mai jos va prezentam cateva modalitati de a va controla gandurile negative si, in consecinta, potentiala depresie.

Vizualizeaza!

Ai stat vreodata langa un rau si ai privit la frunzele care pluteau linistite pe el? Este un act terapeutic in sine. Fiecare frunza este independenta de cealalta dar ramane totusi legata de raul care o poarta.

Poti sa urmaresti fiecare frunza care trece prin inaintea ta pana cand nu o mai poti zari. Este un proces foarte impersonal. Ce vrem sa spunem prin „impersonal” este ca frunzele continua sa pluteasca pe apa, lor nu le pasa daca iti place de ele sau nu sau daca ti-ai dori sa pluteasca altfel.

Gandirea negativa

Gandirea negativa

Vizualizeaza-ti gandurile in acelasi fel, frunze pe apa curgatoare a raului constiintei. Constiinta ta produce o serie nesfarsita si continua de ganduri, unul dupa altul. Cand te concentrezi pe un gand particular, acesta este prezent si vizibil. Daca atentia ta se indreapta in alta parte, gandul iti dispare din minte. Gandurile tale vin si pleaca. Ai surprinzator de putin control asupra continutului propriei tale gandiri pana cand te straduiesti sa o controlezi. Odata ce intelegi ca tu esti ganditorul propriilor tale ganduri si ca mintea ta nu produce realitate, ci produce ganduri, nu vei mai fi afectat de ceea ce gandesti. Iti vei vedea gandirea ca pe ceva care faci – o abilitate pe care o ai pentru a-ti aduce experienta ta de viata – in loc sa o vezi drept sursa realitatii tale. Este un proverb american care spune: „Betele si pietrele pot sa-mi rupa oasele dar cuvintele nu ma pot rani”. In acest caz, gandurile pot sa substituie cuvintele. Gandurile tale nu te pot rani sau deprima odata ce intelegi ca nu sunt decat ganduri.

Cand incepi sa iti privesti propria ta gandire in acest fel mai impersonal (cu alte cuvinte, sa te uiti la propria ta gandire decat sa iti permiti sa te scufunzi si sa te incurci in ea) ai sa te descoperi eliberat de depresie.

Gandirea ta va continua sa mearga inainte iar si iar, si o va face atat cat vei trai. Insa atunci cand faci un pas inapoi de la gandire si iti permiti sa observi pur si simplu ca tu esti cel care face gandirea, mintea ta devine libera, iar tu deschizi usa catre experienta.

Concentreaza-ti corect atentia!

Daca gandirea ta determina cum o sa ajungi sa te simti atunci este foarte important sa intelegi exact ce se intampla cand iti focalizezi atentia asupra gandirii tale negative.

Foloseste-ti bunul tau simt pentru a raspunde la urmatoarea intrebare. Daca emotiile negative sunt cauzate de catre gandirea negativa, atunci la ce bun sa supra-analizezi partile negative ale vietii tale?

Daca iti petreci mult timp pregatindu-te pentru potentiale probleme, si te gandesti si vorbesti despre probleme, doar doua lucruri se pot intampla. Mai intai vei deveni expert in problemele tale! Nu un expert in rezolvarea problemelor tale, un expert in descrierea lor. Unii terapeuti te vor iubi pentru asta! In al doilea rand, vei deveni deprimat – sau cel putin starea ta de spirit va fi joasa. Acesta este adevarul pentru ca functioneaza aici o lege incontestabila: gandurile cresc prin atentie! Cu cat mai multa atentie dai la ceea ce gandesti, cu atat mai mare si mai important acel gand va ajunge sa fie in mintea ta. Daca te voi intreba sa te gandesti la ceea ce te supara, probabil o sa imi dai un raspuns. Daca continui alaturi de tine sa explorez mai departe raspunsul tau si iti cer sa imi faci o descriere si sa speculezi ce altceva ar putea sa mearga prost, te voi afunda si mai tare in durere. Cu cat mai specific si detaliat vei deveni, cu atat mai mari vor ajunge problemele tale.

Acum stai o clipa. In urma cu cateva secunde erai bine si nici nu te gandeai la problema. Acum, cu ajutorul meu, esti in plina descriere a unui eveniment dureros ca si cum s-ar intampla cu adevarat in acest moment. Dar nu se intampla – decat in mintea ta! Da, este important sa constientizezi o problema reala. Dar recunoasterea/constientizarea si angajamentul de a o rezolva iau cateva momente.

Recunoasterea problemei este foarte diferita de zabovirea asupra ei si a face nenumarate repetii post-mortem in relatie cu diferite situatii sau evenimente.

Aminteste-ti ca modul in care te simti este determinat de gandurile tale. Deci sa vezi: pe cat mai multa atentie pui in orice negativ pe atat de rau te vei simti. Din nou, iti cer sa iti folosesti intelepciunea si bunul simt sa decizi daca sa ma crezi sau nu. In pofida ideii populare ca vorbind despre emotiile negative si lucrand asupra lor ar fi o idee buna, eu sugerez ca bunul simt dicteaza fix pe dos. Pana la urma, oamenii au lucrat cu anii asupra emotiilor negative – si foarte putini sunt mai bine acum decat atunci cand au inceput iar multi sunt mai rau. Intrebarea pe care sa ti-o pui (si s-o pui si terapeutului tau, daca ai unul) este urmatoarea: cand se opreste aceasta analiza? Cand este destul?

Cand ajung sa ma simt bine?

Daca tu crezi ca gandurile tale sunt reale – si mai esti incurajat sa lucrezi cu cele mai negative dintre ele – vei sfarsi prin a te lupta cu si mai multe ganduri de acest soi. Pe cat mai mult te gandesti, pe atat de mari si de importante vor parea gandurile, ganduri care se vor inmulti in maniera aceasta pentru a-ti oferi si mai multe provocari. Deoarece emotiile tale sunt determinate de ceea ce crezi, pe cale de consecinta, te vei afunda emotional si mai jos. Apoi, din pacate, deoarece esti mai jos, vei ajunge sa produci ganduri si mai negative, cu care acum va trebui sa te confrunti. Aceasta spirala negativa nesfarsita nu te duce niciodata in sus spre locul unde doresti sa ajungi. Aceasta spirala se va termina atunci cand tu vei decide ca “destul e destul, gata, mi-e de ajuns”, cand o vei lua de la capat cu un nou inceput, cu o minte clara si cand vei realiza ca singurul lucru care te impiedica si te tine inapoi este propria ta gandire. Inceteaza sa te mai concentrezi pe depresie, concentreaza-ti atentia pe a-ti trai viata.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Modalitati de a-ti controla gandurile negative si depresia

Lasă un răspuns