Polipii colonici – simptome si mod de depistareUn comentariu

Publicat in:
Etichete: cancer, cauze, colon, familie, genetic, medici, pacient, polipi, polipi colonici, screening, simptome, teste

Polipi colonici – Ce sunt polipii pe colon?

Polipii colonici sunt formatiuni tumorale benigne care se manifesta sub forma unor excrescente de tesut in regiunea intestinului gros. Potrivit medicilor, prezenta lor in colon sau rect ridica multe intrebari pacientului si familiei din care face parte acesta.

Polipi pe colon

Polipi pe colon

Polipi pe colon – Cauze

Specialistii spun ca printre cauzele care duc la aparitia polipilor se afla unele care nu sunt cunoscute. Printre factorii de risc se afla dieta bogata in grasimi si saraca in fructe, legume si fibre, fumatul, alcoolul, sedentarismul si obezitatea.

De asemenea, exista anumite boli inflamatorii ale colonului, rectocolita ulcero-hemoragica si afectiunea Crohn care majoreaza si ele semnificativ riscul. Cancerul colorectal este foarte rar inaintea varstei de 40 de ani, iar in circa 9 cazuri din 10, polipii cu potential evolutiv spre cancer apar dupa varsta de 50 de ani.

Medicii recomanda ca screening-ul pentru polipi si implicit pentru cancerul colorectal sa inceapa la varsta de 50 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Expertii mai spun ca si factorii genetici pot juca si ei un rol important. Screening-ul incepe mai devreme de 50 de ani numai la acele persoane care au avut cazuri in familie de cancer de colon sau de polipi colonici.

Polipi pe colon – simptome ale polipilor colonici

Trebuie spus ca acesti polipi colonici sunt asimptomatici, aparand simptome numai cand sunt mai mari de 1 cm sau cand sunt de natura canceroasa. Cel mai comun simptom este reprezentat de eliminarea de sange rosu prin scaun.

Medicii atrag atentia ca exista cazuri in care aceasta sangerare nu este vizibila, putandu-se depista numai cu ajutorul unui test screening din scaun, denumit test de hemoragie oculta in scaun. Polipii colonici nu produc durere sau modificari ale tranzitului intestinal, decat daca sunt mari si obtureaza o parte din colon.

Odata ce apare cancerul, pot sa apara si alte simptome, cum ar fi modificari ale tranzitului intestinal sau pierderi semnificative in greutate.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Polipii colonici – simptome si mod de depistare

Un comentariu

  1. Drajneanu Mirela

    Se pot diagnostica mai precis (dimensiuni , etc) si prin ecografie, tomografie sau endoscopie?? Sotul meu are de ani buni sangerari anale, asociate cu tulburari de tranzit , pe fond nervos.In mod clar prezinta toate simptomele de colon iritabil, dar la endoscopie nu s-a evidentiat nimic.Posibil ca in timp sa semai fi dezvoltat diverse formatiuni …. 
    Nu e prea curajos si endoscopia e destul de incomoda.Care ar fi traseul de diagnosticare ce trebuie parcurs?
    Multumesc!

Lasă un răspuns