Genomul care ajuta la prevenirea afectiunilor umane0 Comments

Publicat in:
Etichete: afectiuni umane, evolutie, genetica, genom, serpi, SUA, texas

Pitonul birmanez este considerat de catre specialisti drept unul dintre cei mai mari serpi din lume. Acesta poate ajunge pana la o lungime de noua metri si sa aiba o greutate de 90 de kilograme si poate contribui la gasirea unui mijloc de a opri mutatiile genetice la oameni, inainte ca ele sa provoce maladii. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Colorado, SUA.

Secventierea genomului pitonului birmanez a evidentiat o adaptare genetica foarte rapida, in fucntie de trasaturile sale unice care sunt digestia sa accelerata si cresterea marimii organelor sale cand inghite o prada, potrivit datelor unei cercetari publicata in revista Academiei americane de stiinte (PNAS).

Pitonul - prevenirea afectiunilor umane

Pitonul - prevenirea afectiunilor umane

Expertii americani vorbesc despre o descoperire care ar putea permite gasirea unui mijloc de a opri mutatiile genetice la oameni, inainte ca ele sa provoce o maladie.

Care este legatura dintre serpi si evolutie?

„Serpii au cunoscut schimbari incredibile la toate nivelurile biologiei lor, fiziologice si moleculare”, explica David Pollock, profesor de biochimie si de genetica moleculara la Facultatea de medicina a Universitatii din Colorado si principal autor al secventierii genetice, cea mai detaliata pana in prezent a acestor reptile.

Potrivit specialistului din SUA, serpii par sa fi evoluat functional mult mai mult decat celelalte specii si din acest motiv sunt un fel de „creuzet al evolutiei”. Expertul mai spune ca una din problemele fundamentale in biologie este de a sti de ce vertebratele, care au toate gene identice cu cele ale serpilor, au caracteristici biologice atat de diferite.

Pe de alta parte, Todd Castoe, profesor de biologie la Universitatea din Texas, co-autor al lucrarilor a sustinut ca „pitonul birmanez este un model ideal pentru a incerca sa raspundem la aceasta problema pentru ca el este biologic atat de extrem”.

Cercetatorul explica faptul ca savantii vor sa afle cum pot serpii, care utilizeaza aceleasi gene ca si noi, sa-si creasca de la 35 la 150% masa inimii, a ficatului, a intestinului si a rinichilor in doar 24 – 48 de ore si sa-si accelereze foarte rapid metabolismul.

Cum pot fi oprite mutatiile genetice?

Expertii mai spun ca serpii inghit animale la fel de groase ca si ei si au nevoie sa le digere rapid inainte ca ele sa se descompuna in stomacul lor, iar pentru aceasta trebuie sa activeze un mare numar de gene.

Biologii au aflat ca acest sarpe are un mare numar de proteine produse de gene, reprezentand semnatura unor trasaturi genetice ce sporesc succesul reproducerii speciei.

Potrivit specialistilor, adaptarile genetice au antrenat o modificare a evolutiei unui mare numar de proteine la acest sarpe.

Aceste descoperiri nu doar ca aduc o lumina asupra mecanismului evolutiei la nivel molecular, dar ar putea de asemenea sa aiba implicatii pentru oameni. „Putem astfel sa stabilim legaturi intre mutatii genetice si efecte fiziologice si eventual sa gasim un mijloc de a opri aceste mutatii inainte ca ele sa provoace o patologie”, apreciaza David Pollock.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Genomul care ajuta la prevenirea afectiunilor umane

Lasă un răspuns