Top mituri despre sanatate0 Comments

Publicat in:
Etichete: celule, dieta, mituri, oameni de stiinta, răceală, studii stiintifice, travaliu

Desi vechile convingeri ale bunicelor sau mamelor noastre sunt deseori considerate doar mituri nefondate, iata ca cercetatorii le-au luat la puricat, initiind cateva studii neobisnuite. Rezultatele au fost cel putin suprinzatoare.

Iata cateva mostre de intelepciune transmise prin viu grai de generatii, certificate astazi, cel putin partial, de catre studii, conform Listverse.

Top mituri sanatate

Top mituri sanatate

Oamenii racesc mai repede atunci cand suntem expusi la temperaturi scazute

Medicii spun ca racelile frecvente sunt puse pe seama imunitatii scazute. Unii refuza sa creada ca, in cazul in care se vor expune la temperaturi joase, atunci vor avea de a face cu infectii si viroze respiratorii.

In 2005, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Cardiff a initiat un studiu pentru a vedea in ce masura ne afecteaza temperatura starea sanatatii. Un grup de voluntari a fost expus la temperaturi scazute, in timp ce un altul a stat intr-un loc cu temperaturi mai ridicate.

Dupa cateva zile, s-a constatat ca 29% dintre cei din primul grup au contractat o raceala, comparativ cu 9% dintre cei din al doilea grup.

Ce se intampla daca mananci un mar pe zi?

In credinta populara, se pare ca marul era considerat fructul minune care prevenea orice tip de afectiune grava. Desi am fi tentati sa credem ca nu e decat o afirmatie exagerata, iata ca cercetatorii de la Ohio State University, SUA, vor neaparat sa ne contrazica.

Astfel, in cadrul unor studii s-a contatat ca marul este, intr-adevar, un fruct minune: previne boli grave, de la cancer pana la accidente vasculare cerebrale, reduce colesterolul si creste capacitatea pulmonara.

O femeie care vrea sa nasca baieti ar trebui sa manance banane!

O cercetare realizata la Oxford University a aratat ca produsele cu continut bogat de potasiu, consumate in timpul pranzului, cresc sansele de a avea un baiat. Bananele sunt, intr-adevar, bogate in potasiu, asa ca s-ar putea ca si aceasta legenda sa fie adevarata.

In plus, in cadrul cercetarii la care au luat parte 740 de mame s-a constatat ca acelea care inclusesera bananele in dieta prezentau 56% sanse sa aiba un baiat, in vreme ce restul doar 45%. O diferenta aparent minora, de 11%, dar care ar putea face diferenta.

De ce luna plina ne face mai agitati?

Se spune ca in noptile cu luna plina oamenii sunt mai nervosi, mai agitati sau mai depresivi. In orice caz, starea ni se schimba. Dupa un studiu din 2004 care nu a relevat nimic important, in 2009, Sallie Baxendale a demarat o cercetare proprie, cu concluzii diferite.

Aceasta a ajuns la concluzia ca aceste crize exista, dar doar daca oamenii pot vedea lumina lunii. Una dintre ipotezele neconfirmate inca este aceea ca starile ciudate sunt declansate de luminozitatea acesteia.

Ce anunta un travaliu lung? Nasterea unui baiat!

Un studiu irlandez a avut in vedere 8.000 de nasteri. La final, cercetatorii au confirmat faptul ca baietii erau adusi pe lume ceva mai greu decat fetele. In plus, mamele care asteptau baieti erau mult mai predispuse la complicatii, in numeroase cazuri fiind nevoie de forceps sau cezariana.

De ce supa de pui atenueaza simptomele racelii?

Oamenii au crezut mult timp ca acest preparat este doar unul nutritiv, fara alte proprietati miraculoase, insa expertii au demonstrat eficacitatea lui in lupta cu virozele si racelile. Se pare ca un compus din supa de pui reduce simptomele racelii si grabeste vindecarea.

Cercetatorii nu stiu inca mecanismul concret, banuind ca responsabila ar fi carnozina, care calmeaza inflamatia. In orice caz, se pare ca bunicile si mamicile aveau dreptate cand isi tratau astfel copiii raciti.

Oamenii grasuti sunt mai putin tristi decat cei slabi

Despre oamenii ceva mai plinuti se spune ca sunt mai veseli si le place sa se distreze. Un studiu publicat anul trecut atesta aceasta convingere, sustinand ca astfel de persoane prezinta variante ale genei FTO care creste riscul de obezitate, dar care scade riscul de depresie.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Top mituri despre sanatate

Lasă un răspuns