De ce sunt mai predispusi stangacii la schizofrenie?0 Comments

Publicat in:
Etichete: afectiune, boala, dreptaci, schizofrenia, schizofrenie, stangaci, studiu

Odata cu trecerea timpului, stangacii au reprezentat motiv de curiozitate, stigmatizare si chiar teama pentru ceilalti. Oamenii de stiinta de astazi au reusit insa sa ne explice de ce unii oameni folosesc mai des o mana in detrimentul celeilalte, ca sa scrie, sa manance sau sa arunce o minge.

Schizofrenia

Schizofrenia

Potrivit specialistilor, stangacia se bazeaza pe „legaturile realizate in creier”. Aceasta ar putea sa lamureasca unele aspecte, legate de afectiuni relationate cu dezvoltarea creierului, de pilda, dislexia, schizofrenia sau deficitul de atentie, care sunt comune in cazul oamenilor stangaci.

Aproape 10% dintre oameni sunt stangaci, potrivit unui studiu citat de BBC. In plus, circa 1% din populatie este ambidextra. Stangacia nu se transmite neaparat pe linie genetica, spun medicii.

Medicii au observat in cadrul unor teste ca cei mai importanti sunt factorii externi, cum ar fi stresul, inca de la nastere.

De exemplu, micutii care au fost nascuti de mamici mai batrane sau cu greutate mai mica la nastere sunt mai predispusi sa fie stangaci, de-a lungul vietii lor.

Mamicile care au fost expuse la niveluri ridicate de stres in timpul sarcinii vor naste, cel mai probabil, un copil stangaci. O cercetare publicata in anul 2009 de publicatia medicala Neuropsychologia arata ca 25% dintre stangaci au dobandit aceasta caracteristica pe linie ereditara.

Sunt stangacii la fel de inteligenti ca dreptacii?

Expertii ne anunta ca nu exista o diferenta intre coeficientul de inteligenta al unui dreptaci, in comparatie cu un stangaci. Cu toate acestea, exista dovezi potrivit carora stangacii au o gandire mai creativa.

Din pacate, stangacii au salarii cu 10% mai mici decat dreptacii, potrivit unui studiu Harvard.

Specialistii mai afirma ca acestia sunt mai predispusi la boli psihice si deficiente de dezvoltare. De pilda, in timp ce stangacii insumeaza 10% din populatia totala, circa 20% dintre persoanele cu schizofrenie folosesc in mod curent mana stanga.

Expertii mai spun ca stangacia este corelata si cu dislexia, ADHD-ul si alte afectiuni de comportament.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

De ce sunt mai predispusi stangacii la schizofrenie?

Lasă un răspuns