De ce ar trebui sa mancam mai putin?0 Comments

Publicat in:
Etichete: dieta, enzima, experti, japonia, mancare, nutritie, studiu

Conexiunea dintre numarul caloriilor ingerate si longevitate a reprezentat un subiect studiat de savantii din lumea intreaga de cateva zeci de ani. S-a observat ca dieta hipocalorica majoreaza substantial speranta de viata si imbunatateste sanatatea umana, fara ca acestia sa poata oferi o explicatie stiintifica concreta pana in acest moment.

Mancare putina

Mancare putina

O cercetare a savantilor americani, publicata in „The Journal of Neuroscience„, arata ca o dieta saraca in calorii activeaza in mod natural o enzima denumita SIRT1, imbunatatind performantele intelectuale in cazul soarecilor si ajutand si la prelungirea vietii, potrivit BBC.

In cadrul cercetarii au fost urmarite in laborator trei grupuri de rozatoare: primul grup a fost hranit normal, al doilea grup a primit portii reduse cu 30%, iar cobaii din ultimul grup au avut un regim alimentar normal, insa li s-a activat, prin introducerea unei molecule, enzima SIRT1.

Expertii au constatat ca soarecii a caror hrana fusese diminuata au obtinut scoruri mai bune la anumite teste ce oglindeau capacitatile cognitive, in comparatie cu soarecii hraniti normal.

De asemenea, si cobaii carora le fusese activata SIRT1 au obtinut aceleasi scoruri. Astfel, s-a demonstrat ca aceasta enzima are un rol important in anumite functii ale creierului, precum memoria si invatarea.

Potrivit specialistilor americani, activarea acestei enzime in situatia unei diete cu mai putine calorii are rol si in prevenirea afectiunilor neurodegenerative legate de varsta, determinand cresterea sperantei de viata.

Japonezii, unii dintre cei mai longevivi pamanteni, consuma mult mai putine calorii ca occidentalii

Noile cercetari vor incerca sa dovedeasca daca acest „model bazat pe hrana diminuata este fara pericol pentru sanatatea pe termen lung”, a anuntat medicul Li-Huei Tsai, unul dintre autorii studiului.

Potrivit datelor publicate de portalul Care Vox, se apreciaza ca un american consuma in medie 2.500 de calorii pe zi, un occidental 2.300 de calorii pe zi, pe cand, in cadrul „regimurilor de longevitate”, cum ar fi cel al locuitorilor din insula Okinawa, Japonia, alimentatia zilnica nu depaseste 1.800 calorii.

Expertii nutritionisti sustin ca un astfel de regim de hrana inseamna sa nu mancati pana la saturatie si sa apelati la legume, fructe, carne slaba, cereale integrale, care furnizeaza organismului toti nutrientii necesari.

De asemenea, se recomanda sa evitati alimentele „moderne” de genul: hamburgeri, pizza, racoritoare sau dulciuri rafinate, care au o densitate calorica ridicata si produc neplaceri organismului uman.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

De ce ar trebui sa mancam mai putin?

Lasă un răspuns