De ce nu ne amintim toate viseleUn comentariu

Publicat in:
Etichete: activitate cerebrala, creier, de ce nu ne amintim visele, despre vise, oameni, studiu, studiu vise, vise

Expertii incearca de ani buni sa descifreze care sunt motivele din cauza carora unii oameni isi amintesc sistematic ceea ce au visat, iar altii nu pot sa faca acest demers. O echipa de cercetatori din Lyon, Franta, a incercat recent sa dezvaluie misterul acestei probleme.

Specialistii spun ca unele persoane isi amintesc de visele lor in fiecare dimineata si pot sa le povesteasca, eventual sa le analizeze sau sa le interpreteze, in timp ce altele nu le tin minte decat rareori.

De ce nu ne amintim visele

De ce nu ne amintim visele

Echipa de cercetatori coordonata de Perrine Ruby, de la Institutul National pentru Sanatate si Cercetare Medicala (INSERM) din Lyon, a studiat activitatea cerebrala a persoanelor pe cale sa adoarma, pentru a intelege ce ii diferentiaza pe acesti indivizi.

Ce ii diferentiaza pe „visatori”?

Perrine Ruby si colaboratorii sai au publicat in revista de specialitate „Cerebral Cortex” doua constatari si anume cei care viseaza mult inregistreaza de doua ori mai multe faze de trezire in timpul somnului fata de „micii visatori”, iar creierul lor este mai reactiv la stimuli din mediul inconjurator.

Specialistii sunt de parere ca aceasta sensibilitate poate explica o inmultire a trezirilor pe timpul noptii si ar permite astfel o mai buna memorare a viselor in cursul acestor scurte faze de veghe.

Intr-o noua cercetare, publicata recent in revista „Neuropsychopharmacology„, aceeasi echipa de cercetatori a cautat sa identifice regiunile din creier care diferentiaza cele doua tipuri de „visatori”.

Savantii au masurat activitatea cerebrala spontana cu ajutorul tomografiei prin emisie de pozitroni (TEP), la trezire si in timpul somnului, la 41 de voluntari. Acestia au fost impartiti in doua grupuri: 21 de visatori care isi aminteau de visele lor, in medie, de 5,2 ori pe saptamana si 20 de „mici visatori”, capabili sa povesteasca doar doua vise pe luna in medie.

Ce se intampla cu oamenii care au multe vise in timpul somnului?

Potrivit datelor acestor examinari, „marii visatori” au o activitate cerebrala spontana mai puternica in timpul somnului la nivelul cortexului prefrontal median si al jonctiunii temporo-parietale, o zona cerebrala care este implicata in orientarea atentiei catre stimuli externi.

„Aceasta explica de ce cei care viseaza mult reactioneaza mai mult la stimuli din mediul inconjurator si se trezesc de mai multe ori in cursul somnului decat ‘micii visatori’, si astfel de ce ei memoreaza mai bine visele”, explica Perrine Ruby.

Potrivit specialistului, creierul unui om adormit nu este capabil sa memoreze o noua informatie, asa ca el are nevoie sa se trezeasca pentru a o putea face. Neuropsihologul sud-african Mark Solms a remarcat deja, in lucrari anterioare, ca aparitia unor leziuni in aceste doua zone conduce la o incetare a amintirii viselor.

Aceste rezultate arata ca „marii si micii visatori” se diferentiaza in termeni de memorare a viselor, dar acest lucru nu exclude ca ei sa se diferentieze de asemenea si in termeni de producere a viselor. Expertii mai afirma ca este posibil ca oamenii care viseaza mult sa produca o cantitate mai mare de vise. Pe scurt, visele nu si-au dezvaluit inca in intregime mecanismele.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

De ce nu ne amintim toate visele

Un comentariu

  1. vp

    Este fenomenal cum Dumnezeu Creatorul ne-a facut atat de complecsi incat cercetatorii fac doar observatii si constatari.

Lasă un răspuns