Coada calului, un excelent antiseptic0 Comments

Publicat in:
Etichete: afectiuni, antiseptic, beneficii, ce contine, coada calului, decoct, dureri, infuzie, planta, tratamente, uz intern

Una dintre plantele cu calitati benefice pentru corpul uman este coada calului. Planta creste in tara noastra in zona de campie, dar si in cea de munte. Aceasta planta prezinta doua tipuri de tulpini: fertile si sterile.

Coada calului

Coada calului

Tulpinile fertile de coada calului cresc in perioada primaverii imediat dupa ce apar fructele, putrezesc si sunt inlocuite de tulpinile sterile care cresc la inceputul verii. Expertii afirma ca in scop fitoterapeutic se utilizeaza tulpinile sterile de culoare verde, care se vor recolta din luna iulie pana in septembrie.

Ce contine

Coada calului contine mai multi acizi: salicilic, mailic, oxalic. In plus, in ea se regasesc equisetonina, flavonoide, nicotina, palustrina, fitosterina, vitamina C, ulei volatil, bioxid de siliciu, gliceride ale acizilor stearic, linoleic si oleic, saruri de potasiu.

Tratamente cu coada calului

Trebuie spus ca planta are o actiune bronhodilatatoare, antiinflamatoare, diuretica, expectorana si actioneaza ca un excelent antiseptic urinar si genital.

Pentru uzul intern, se poate folosi in tratamentul unor afectiuni precum: artrite, reumatism, tuse, boli ale rinichilor, ale vezicii urinare, prostata, afectiuni ale inimii, fracturi, hipertensiune arteriala, sangerari, rahitism, ateroscreloza, nevroze, diabet, depresii, stare de slabiciune a organismului, boli metabolice, extenuare – sub forma de ceai, decoct, bai.

Pentru uzul extern, se poate aplica pentru tratarea unor contuzii, edeme, degeraturi, cicatrizarea ranilor, neurodermite, eczeme, hiperhidroza, ulceratii cutanate, vergeturi, stomatite, plagi. In caz extern, se aplica sub forma de bai sau comprese.

Specialistii recomanda ca recoltarea sa se faca numai de catre persoane specializate, deoarece exista diverse specii de plante, care fac parte din aceeasi familie si care sunt otravitoare.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Coada calului, un excelent antiseptic

Lasă un răspuns