NU renuntati la paste fainoase si paine! Iata de ce…0 Comments

Publicat in:
Etichete: alimentatie, carbohidraţi, cura de slabire, dieta, diete, nutritie, paine, paste fainoase

Eliminarea carbohidratilor din alimentatie, in cazul unei cure de slabit, fara acordul unui medic, reprezinta o decizie proasta.

Expertii sustin ca in cazul carbohidratilor, trebuie spus ca acestia reprezinta niste nutritivi care dau energie corpului uman si mai ales creierului, care are mare nevoie de glucoza.

Carbohidratii in dieta

Carbohidratii in dieta

Generalitati

Pe langa carbohidrati, mai exista numai alte doua tipuri de alimente ce furnizeaza energie si anume:

  • proteinele si
  • grasimile sau lipidele.

Corpul are un adevarat mecanism pentru degradarea, absorbtia si transportul carbohidratilor, de la anticiparea meselor pana la descompunerea moleculelor, folosite pentru metabolismul energetic, adica furnizarea energiei necesare acestuia.

Printre substantele pe care corpul le detine si care au un rol decisiv in prelucrarea glucidelor se afla

  • amilaza salivara si pancreatica,
  • enzimele intestinale,
  • proteinele care transporta glucoza,
  • hormonii implicati in metabolismul glucidic si multe altele.

Nutritionistii spun ca in cazul in care o persoana si-a propus sa renunte in timpul unei cure la carbohidrati, aceasta va forta propriul organism sa identifice alte variante de functionare decat cele pe care le detine genetic.

Tipuri de carbohidrati necesari

Specialistii sustin ca organismul uman are nevoie de doua mari categorii de carbohidrati: zaharurile si amidonoasele.

Zaharurile sunt glucidele simple (glucoza, fructoza, zaharul, lactoza), iar amidonoasele sunt glucidele complexe din cereale, cartofi, orez, paste fainoase, porumb, si alte produse fainoase.

De pilda, trebuie spus ca amidonoasele sunt bune pentru orice tip de alimentatie sanatoasa. Multe persoane din Italia sau Asia, de pilda, folosesc diferite surse de glucide complexe ca baza a alimentatiei: pastele fainoase sau orezul.

De cati carbohidrati aveti nevoie pe zi?

Pentru ca organismul sa se simta bine, pentru o functionare corecta a creierului si a metabolismelor, aveti nevoie de circa 130 grame de carbohidrati zilnic.

Nutritionistii mai spun ca pentru persoanele cu diabet zaharat, aceasta cantitate este calculata in general pentru a intruni principiile de baza ale regimului de diabet, corelate cu tratamentul non-insulinic sau insulinic.

Totusi, acestia sustin ca dieta hipoglucidica nu este indicata in diabetul zaharat, decat in anumite situatii argumentate de catre un medic.

Potrivit acestora, regimul corect in diabet este cel normoglucidic, folosit si in cazul persoanelor fara diabet, insa cu un control al cantitatii totale de glucide pe zi, calculat de medicul diabetolog sub forma unor cantitati de paine, fructe.

Paine si pastele fainoase ingrasa?

Studiile arata ca painea si pastele fainoase nu ingrasa, iar acesta este chiar un mit. Painea si pastele fainoase reprezinta niste componente alimentare necesare in nutritie, insa trebuie mancate cu un control moderat al cantitatilor pe care le ingereaza o persoana.

De pilda, trebuie spus ca o portie de 150 grame de paste fainoase gatite nu va vor face sa luati in greutate mai mult decat 40 de grame de cereale. In plus, o felie de paine de 40 de grame va aduce mai putine kilograme decat o cana cu lapte de 1.5%.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

NU renuntati la paste fainoase si paine! Iata de ce…

Lasă un răspuns