Studiu: Ce fel de miros au anumite boli?Un comentariu

Publicat in:
Etichete: boala, boli, bolile, cum miros, miros, mirosuri

Oamenii pot descoperi cu ajutorul mirosului cand sistemul imunitar „este in priza”, in mai putin de cateva ore de la expunerea la o bacterie, au descoperit cercetatorii.

Oamenii au capacitatea de a mirosi daca o persoana este bolnava, au apreciat specialistii suedezi de la Institutul Karolinska.

Miros boli

Miros boli

Acestia spun ca mai exact, putem detecta cu ajutorul mirosului cand sistemul imunitar al altei persoane este foarte activ.

Exista dovezi stiintifice potrivit carora bolile ar avea mirosuri specifice, explica specialistii.

De exemplu, boala denumita scrofuloza, o infectie a nodulilor limfatici, miroase ca berea statuta, in timp ce diabetul se poate detecta prin mirosul asemanator acetonei.

La acest studiu au participat opt persoane sanatoase. Unora li s-a injectat o toxina (lipopolizaharide – LPS) care genereaza un raspuns imun, iar ceilalti au primit o solutie salina.

Mai apoi, voluntarii au purtat tricouri stranse pe corp, care au absorbit transpiratia in urmatoarele patru ore. Probele au fost mirosite de 40 de voluntari.

Acestia au declarat ca mirosurile tricourilor cu LPS erau mai puternice si mai neplacute in comparatie cu celelalte probe.

Potrivit observatiilor cercetatorilor, in cazul injectiilor cu lipopolizaharide, s-a generat un raspuns imun manifestat prin cresterea nivelului citokinelor, molecule ale sistemului imunitar. Cu cat raspunsul imunitar era mai puternic, cu atat era mai neplacut mirosul transpiratiei.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Studiu: Ce fel de miros au anumite boli?

Un comentariu

  1. Cred ca un studiu mai relevant ar fi fost daca cercetatorii ar fi mers in spitalele din romania si ar fi studiat mirosurile din saloanele cu bolnavii care au diferite boli. Intanindu-ma mai des cu bolnavii de psoriazis am constatat ca atunci cand incepe procesul de vindecare, organismul lor elimina anumite toxine care au au un anumit miros.
    La fel la diabetici sau la bolnavii cu boli pulmonare.

Lasă un răspuns