Cuprins articol:
Afectiuni precum raceala, tusea, bronsita, gripa, rematismul erau tratate in trecut cu usturoi. Proprietatile curative ale usturoiului sunt cunoscute inca din antichitate, dar si laboratoarele moderne au confirmat ca planta are un continut important de vitamine, uleiuri esentiale, compusi ai azotului, fiosteroli.
Expertii au dovedit ca usturoiul are proprietati analgezice, sedative, diuretice, si ca exista in glandele sudoripale, actionand asupra febrei. In plus, contine substante volatile care ucid microbii.
Toate aceste proprietati sunt binevenite pentru usurarea sindromului gripal, pentru a grabi vindecarea racelilor si a celor mai multor afectiuni specifice sezonului rece.
Succesul vechilor traditii privind medicina naturista au facut sa apara preparate noi extrase din aceasta planta, cu pozologie bine determinata: bobite de usturoi deshidratat, praf, tincturi si altele.
Consumul lor are avantajul ca elimina neplacutul miros specific usturoiului mancat.
Adevaratii traditionalisti nu adera la asemenea adaptari, ramanand fideli produsului natural, nemodificat, pentru ca nimic nu este mai perfect decat ceea ce ne-a oferit natura.
Doza de usturoi pe zi
Si totusi, cum se aplica tratamentul cu usturoi? Inainte de toate, trebuie spus ca excesul de usturoi nu inseamna un tratament mai eficient.
Dimpotriva, ca la orice aliment picant, sistemul gastric poate reactiona neplacut. Pentru tratamentul intern, este suficinta consumarea a 1-3 catei zdrobiti si amestecati cu putin unt zdrobit.
Doza se consuma, ca si multe alte preparate, de trei ori pe zi, de preferinta dupa masa si eventual inaintea desertului, ceea ce va atenua mirosul specific si va ajuta in ameliorarea bolilor specifice sezonului rece.
Tratament pentru tensiune, AVC, reumatism, glicemie si diabet
Cu acelasi tratament, se poate obtine scaderea tensiunii arteriale si, foarte important, prevenirea unui accident vascular cerebral. Se obtin de asemenea efecte in reumatism, malarie si mentinerea glicemiei scazute in cazul diabetului de tip II.
Usturoi pentru furuncule si negi
Tratamentele traditionale folosesc usturoiul si pentru uz extern, prin aplicarea directa a unui catel taiat sau zdrobit, direct pe intepaturile de insecte, pe furuncule si pe negi.
Potenta barbatilor
Tot traditia atribuie usturoiului proaspat (de primavara) calitatea de a stimula potenta barbatilor. Dar pentru a obtine efecte in aceasta directive planta trebuie consumata cruda, intrucat prin gatire isi pierde calitatile.
Contraindicatii
Spre deosebire de multe alte plante medicinale, usturoiul are si cateva contraindicatii foate precise. Le este interzis celor care sufera de ulcer peptic, o na situata la nivelul mucoasei esofagului, de glomerulonefrita acuta, precum si mamelor care alapteaza, pe toata durata alaptatului.