Ciocolata si miturile despre hrana zeilor0 Comments

Publicat in:
Etichete: beneficii, ciocolata, despre ciocolata, efecte

Multi cred ca ciocolata ar avea efecte afrodisiace si ca produce acnee. Se mai spune ca este contraindicata celor supraponderali. Adevarat sau fals? Cu toate ca ciocolata place tuturor, ramane un aliment controversat. Iata cele mai des intalnite mituri despre ciocolata.

Numele latin pentru arborele de cacao (Theobroma cacao) inseamna „hrana zeilor”, iar mayasii si aztecii – primii care au mancat ciocolata – considerau ca boabele de cacao au puteri magice si le foloseau in ritualuri sacre.

Incepand din secolul al XVII-lea, elita europeana era familiarizata deja cu o bautura aromata si amaruie despre care credeau ca are proprietati nutritive, medicinale si afrodisiace.

Despre ciocolata

Despre ciocolata

Reputatia ciocolatei a variat de la buna la rea, pentru ca in prezent sa-si recapete locul pe care il merita pe lista alimentelor sanatoase.

Ciocolata nu determina cresterea colesterolului

In cazul in care renunti la ciocolata in numele scaderii colesterolului, faci un sacrificiu inutil, afirma specialistii.

Este adevarat ca ciocolata contine unt de cacao, care este bogat in grasimi saturate, in cea mai mare parte acid stearic, numai ca acidul stearic nu se comporta ca o grasime saturata, iar cercetarile au aratat ca ciocolata nu determina cresterea colesterolului rau, ba chiar din contra, in unele cazuri, determina diminuarea acestuia.

Ciocolata nu contine cofeina

Desi asa spune credinta populare, ciocolata, practic, nu contine cofeina. Un baton mare de ciocolata are cel mult 30 de miligrame de cofeina, in timp ce o cana de cafea are in medie 320 de miligrame.

Zaharul din ciocolata nu provoaca hiperactivitate

Se spune ca un consum mare de zahar, mai ales in cazul copiilor, poate sa provoace agitatie. Un consum mare de zahar este nesanatos, mai ales pentru cei mici, dar niciun studiu nu a putut sa faca o legatura certa intre consumul de zahar si agitatia copiilor.

Expertii spun ca persoanele cu diabet zaharat nu trebuie sa renunte la ciocolata. Multe studii au dovedit ca ciocolata are un index glicemic scazut, iar ciocolata neagra poate imbunatati capacitatea de absorbtie celulara pentru insulina.

Ciocolata nu strica dintii!

O cercetare efectuata in Japonia arata ca ciocolata are un efect mult mai putin nociv decat zaharul, iar un studiu de la Universitatea din Osaka a constatat ca ciocolata cu o concentratie mare de cacao combate bacteriile din cavitatea bucala.

Ciocolata ingrasa

Afirmatia este un adevar numai daca vei conuma cantitati foarte mari de ciocolata, iar reponsabil este zaharul din ciocolata. Un studiu al National Institutes of Health a demonstrat ca o cantitate mica de ciocolata, conumata constant, este un factor care te ajuta sa-ti pastrezi in limite normale, greutatea.

Ciocolata poate combate stresul

Un studiu a dovedit ca 30 de grame de ciocolata, consumate zilnic, timp de doua saptamani, au capacitatea de a diminua hormonii de stres si de a combate efectele nocive ale acestora.

Ciocolata este un aliment valoros

Un baton de ciocolata neagra contine la fel de multi antioxidanti ca trei cesti de ceai verde, un pahar de vin rosu sau trei sferturi de cana de afine. In plus, ciocolata contine minerale si fibre.

Aceasta trebuie sa contina cel putin 70 la suta de cacao pentru a fi buna. In general, cantitatea de cacao din ciocolata creste valoarea acesteia, pentru bogatia de antioxidanti. Insa trebuie sa stiti ca mai multe beneficii pentru sanatate aduce si ciocolata cu 50 la suta cacao. O serie de studii au dovedit ca tensiunea poate fi mentinuta in limite normale cu un consum mic si constant de ciocolata neagra.

Ciocolata are efecte afrodisiace

Cel putin aztecii asa credeau, dar numeroasele studii in domeniu nu au fost in stare sa dovedeasca cu certitudine daca ciocolata este sau nu un afrodisiac.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ciocolata si miturile despre hrana zeilor

Lasă un răspuns