Ce inseamna exercitii cardio si cand trebuie facute?0 Comments

Publicat in:
Etichete: cand se face, cardio, ce inseamna cardio, cel mai bun moment, exercitii cardio

Ce inseamna exercitii cardio?

Cardio, ca definitie inseamna orice activitate care iti va ridica pulsul inimii destul de mult pana la nivelul la care nu vei mai putea sa intretii o conversatie cu cineva fara sa fie nevoie sa gafai dupa aer si mentine acel ritm pentru o perioada indelungata de timp.

Exercitii cardio

Exercitii cardio

De exemplu, fotbalul nu este considerat o activitate cardio deoarece ritmul chiar daca urca mult, ba creste, ba coboara, deci nu este mentinut timp de 45-60 minute intens, este variabil. Cu cat rata cardiaca este mai mare cu atat se vor arde mai multe calorii, insa nu trebuie exagerat si trebuie luat treptat, este preferabil sa se faca 60 minute la intensitate moderata decat 40 la intensitate imensa, cel mai bine este sa fie mixate zilele.

Mersul este o activitate aerobica cu precadere, insa nu poate fi considerat un cardio in adevaratul sens al cuvantului deoarce nu ridica cu mult ritmul cardiac incat sa ajungi sa nu poti purta o conversatie si nu il mentine ridicat pe o durata lunga de peste 30 minute. Insa pentru incepatori are marele merit de multe ori de a pregati terenul pentru un cardio in adevaratul sens al cuvantului, saptamani de mers pe jos poate reprezenta solutia optima de pregatire cardio.

Cei mai multi pe care ii cunosc au avut rezultate extraordinare si accelerate cand au imbinat cardio (care este la limita dintre aerobic-anaerobic) cu mersul pe jos (care este aerobic). Insa, doar din „mers pe jos” rezultatele vor fi prezente la inceput dupa care vor stagna. Acest lucru se datoreaza faptului ca rata cardiaca nu este atat de mare pentru organism.

Care este cel mai bun moment pentru cardio?

In lumea profesionista a fitnessului exista o tendinta de a incerca sa faci totul 100% corect, de a incerca sa perfectionezi totul. Din acest motiv a aparut si cea mai mare controversa a ultimilor ani: cand este cel mai bun moment sa fac cardio? Dimineata sau seara? Sau poate la pranz? O data pe zi sau de doua ori pe zi?

In ultimii ani, atat din punct de vedere medical cat si fitness, se prefera sesiunile de cardio facute la prima ora a dimineatii, pe stomacul gol, intrucat dupa o seara intreaga de somn toate rezerverele de glicogen sunt consumate (fiind combustibilul esential pe perioada somnului). Astfel, chiar din primul minut de cardio se va consuma direct grasime (glicogenul fiind golit pe parcursul somnului).

Un alt avantaj evidentiat de o mare parte din lumea medicala este asa numitul efect de „after-burn”. Chiar daca ai pierdut 700 calorii la o sedinta intensa de cardio, metabolismul va ramane ridicat si pus pe a stoarce grasime pana la 4 ore dupa ce s-a facut sedinta, deci se vor pierde si mai multe calorii.

Dezavantajul este o succeptibilitate mai mare in a pierde masa musculara prin amanarea micului dejun cu 2-3 ore. Uneori, motivatia imediat dupa trezire poate fi de a zabovi si mai mult in pat, a sta inca 5 minute si inca 5 pana cand ar ajunge sa fie lasata pe a doua zi.

Alti medici sustin ca momentul ideal pentru astfel de activitati cardio este seara, intrucat rezervele de glicogen se vor goli in primele 20-25 minute dupa care, pana la 60 minute, se va consuma grasime pura. In timpul somnului, chiar daca metabolismul va cobori brusc (glicogenul fiind consumat deja din timpul antrenamentului), corpul nu va mai putea sa il utilizeze astfel ca va consuma grasime pe toata perioada somnului.

Indiferent care va fi momentul ales de tine, rezultatele vor fi vizibile, iar sanatatea ta va fi mult mai buna.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ce inseamna exercitii cardio si cand trebuie facute?

Lasă un răspuns