Expertii spun ca vinul rosu si afinele ar putea proteja organismul de boli prin stimularea sistemului imunitar. Cercetatorii au examinat efectele a 446 compusi chimici diferiti asupra sistemului imunitar si au identificat astfel doi care au avut un impact semnificativ.
Cei doi compusi lucreaza impreuna cu vitamina D si majoreaza activitatea unei gene cunoscuta sub numele de Camp, care stimuleaza organismul sa lupte cu bolile.
Unul dintre compusi, resveratrol, care se gaseste in strugurii rosii, este cunoscut in toata lumea pentru efectele benefice asupra corpului, cum ar fi lupta cu cancerul si reducerea riscului de boli de inima.
Dar noul studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea de Stat din Oregon, a fost primul care arata cu claritate modul in care compusul functioneaza cu vitamina D pentru a produce acest efect.
Un alt compus care s-a remarcat in cadrul studiului a fost pterostilbenul, care se gaseste in afine. Studii anterioare au demonstrat eficienta acestuia in scaderea colesterolului, contribuind si la sanatatea inimii.
Dr. Adrian Gombart, expertul care a condus studiul, a declarat: „Dintr-un studiu de sute de compusi, doar la acestea doua a aparut imediat sinergia cu vitamina D, cresterea activitatii genei Camp fiind semnificativa si intriganta”.
Vitamina D a fost anterior legata de functia genei Camp, implicata in functionarea sistemului imunitar, dar noul studiu sugereaza ca si alti compusi pot juca un rol”, au raportat cercetatorii.
Specialistii spun ca, din cauza ca studiul a fost efectuat pe celule intr-un laborator, este prea devreme pentru a spune daca inclusiv alimentele, care fac parte din dieta, ar aduce rezultate similare.