Ce ne spun picioarele despre sanatatea noastra?0 Comments

Publicat in:
Etichete: afectiuni, afectiuni picioare, amorteala picioare, cauze, crampe picioare, miros picioare, picioare, picioare reci, rana, unghii adancite, unghii concave, unghii galbene

Afectiuni picioare – Orice parte a corpului ne poate oferi informatii pretioase cu privire la sanatatea noastra. Unele simptome de la nivelul picioarelor ne indica afectiuni mai mult sau mai putin serioase, la care trebuie sa fim atenti.

Caring.com a strans cateva dintre cele mai comune astfel de probleme, unele mai serioase, altele deloc ingrijoratoare.

Afectiuni picioare

Afectiuni picioare

Unghii usor adancite, cu o forma concava

Unghiile de la picioare cu o foma ce se aseamana cu o lingura pot indica anemie moderata sau severa. Deficitul de fier, hemoragia interna sau menstruatiile abundente duc in cele din urma la aceasta afectiune. Paloarea la nivelul picioarelor sau a pielii din jurul unghiilor, unghii fragile, picioare reci, oboseala, dificultati in respiratie sau ameteala conduc si ele catre acelasi diagnostic: anemia.

Fa-ti o hemoleucograma completa si adreseaza-te unui doctor, iar cel mai probabil, acesta iti va prescrie suplimente de fier, o dieta adecvata si vitamina C pentru absorbtia fierului.

Crampe frecvente la nivelul piciorului

Daca te confrunti cu contractii bruste ale muschilor de la picioare sau junghiuri violente, s-ar putea sa fi exagerat la antrenamentul sportiv. Deshidratarea este, de asemenea, o posibila cauza. Dieta saraca in calciu, potasiu sau magneziu cauzeaza deseori astfel de crampe, iar femeile insarcinate sunt mult mai predispuse din cauza circulatiei periferice proaste.

Incearca sa flexezi piciorul si sa masezi locul dureros. Aplica o compresa cu apa rece sau alcool, iar pentru a preveni crampele musculare fa stretching si bea un pahar de lapte caldut seara.

O rana deschisa la nivelul piciorului

Orice rana minora care nu se vindeca ar putea anunta diabetul. De asemenea, zgarieturile, taieturile, iritatiile tind sa nu se vindece si sa se agraveze in timp atunci cand au ca substrat diabetul. Netratate, aceste rani duc la infectii mult mai grave. Alte indicii in acest sens ar putea fi si un prurit urat mirositor, sete persistenta, urinare frecventa, oboseala, foame exagerata.

Daca ai picioarele reci inseamna ca ai probleme cu tiroida

Desi in majoritatea cazurilor, picioarele reci nu au la baza o boala grava, exista si exceptii. Astfel, picioarele reci ar putea indica un dezechilibru la nivelul glandei tiroide sau o circulatie periferica proasta. Tiroida este responsabila cu reglarea temperaturii corpului si a metabolismului, asa ca hipotiroidismul se manifesta si astfel, alaturi de alte semne cum ar fi depresie, oboseala, piele uscata etc.

In afara de masurile imediate pentru a creste temperatura corpului, ar fi indicat sa te programezi la doctor pentru un consult amanuntit.

Unghii groase si galbene

Acest simptom indica o infectie fungica mai veche, localizata sub suprafata unghiei. Devine vizibila, ingalbenind unghia, atunci cand este foarte avansata si se poate raspandi usor la celelalte unghii de la picioare sau chiar de la maini.

Pe langa aspectul inestetic, unghiile ar putea sa miroasa urat si sa devina inchise la culoare. Cei predispusi la onicomicoza sunt persoanele cu diabet, probleme de circulatie sau boli autoimune. Nu amana consultul specializat, asa ca du-te la un dermatolog!

Daca ai amorteala la nivelul picioarelor

Cand nu iti mai simti picioarele sau ai acea senzatie de furnicaturi sau ace in picioare, e semn ca sistemul nervos periferic nu mai functioneazala fel de bine. Neuropatia periferica ete cauzata de diabetul zaharat, abuzul de alcool sau chiar chimioterapia. Indiciile in plus in acest sens sunt furnicaturile si arsurile la nivelul picioarelor si al bratelor.

Nu exista tratament care poate trata definitiv aceasta problema, dar medicul iti va recomanda medicamente pentru durere si celelalte simptome.

Picioare urat mirositoare

Aceasta este unul dintre cele mai frecvente probleme de la nivelul picioarelor. Desi tindem sa ne ingrijoram peste masura atunci cand apare acest simptom, cauzele nu sunt serioase. Picioarele contin mai multe glande sudoripare decat oricare alta parte a corpului, iar acest factor, in combinatie cu purtarea unor sosete inadecvate, poate duce la picioare urat mirositoare.

Este indicat sa te speli cu sapun antibacterian, sa lasi picioarele sa respire si sa masezi talpile cu antiperspirant. Foloseste doar sosete din bumbac, arunca sosetele vechi si poarta pantofi din piele.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ce ne spun picioarele despre sanatatea noastra?

Lasă un răspuns