Problemele pleoapelor0 Comments

Publicat in:
Etichete: epicantusul, problemele pleoapelor, ptoza congenitală

Ca orice organ, pleoapele pot prezenta anomalii şi leziuni diverse, ceea ce le împiedică în anumite cazuri să îşi îndeplinească în mod normal rolul de a proteja ochii.

Pleoapele au rolul de a proteja ochii; clipitul permanent dis­persează şi reînnoieşte filmul lacrimal de la suprafaţa ochiului, iar închiderea pleoapelor dimi­nuează intensitatea razelor lumi­noase în cazul unei lumini prea puternice. De aceea, o anoma­lie sau o boală a pleoapelor are drept rezultat tulburări oculare (iritaţii, inflamaţii etc.), întrucât pleoapa nu îşi mai îndeplineşte rolul protector.

ANOMALIILE PLEOAPELOR

Aceste anomalii constau într-o poziţie defectuoasă a pleoapelor; acestea pot fi prezente de la naştere (congenitale) sau pot apărea pe parcursul vieţii (dobândite). Mai mult sau mai puţin grave, ele sunt tratate doar atunci când afectează vederea: dacă acoperă pupila sau dacă descoperă prea mult globul ocular, pot antrena diverse afec­ţiuni cronice.

Anomaliile congenitale

Acestea sunt epicantusul, ptoza congeni­tală şi colobomul.

Epicantusul. Se manifestă prin ceea ce numim în limbajul curent „ochi bridaţi“.

Este vorba despre o cută verticală a pielii situată în unghiul intern al ochiului, frecventă la persoanele suferind de trisomia 21 (faciesul mongoloid).

Ptoza congenitală. Reprezintă o cădere a pleoapei superioare, cau­zată de o slăbiciune a muşchiului ridicător al acestei pleoape sau de o anomalie a nervilor acestui muşchi. Ptoza se manifestă printr-o coborâre a pleoapei către ochi, care poate varia pe parcursul zilei şi se poate accentua datorită obo­selii. Se poate trata prin interme­diul unei intervenţii chirurgicale constând în scurtarea muşchiului care ridică pleoapa.

– Colobomul. Este o fantă situată la nivelul irisului, al nervului optic sau al pleoapei superioare, rezultată din absenţa închizăturii fantei oculare la fetus. Dacă nu este deranjantă, nu se tratează.

CÂND SE IMPUNE OPERAREA UNEI PTOZE?

Atunci când la naştere copilul prezintă o ptoză considera­bilă (pleoapa acoperă com­plet sau parţial pupila), este recomandată corecţia acestei anomalii în cel mai scurt timp. De fapt, pleoapa coborâtă îl împiedică pe copil să vadă bine, iar el riscă să îşi piardă progresiv vederea la ochiul respectiv, întrucât nu îl utilizează.

In schimb, dacă ptoza nu afectează vederea, este mai bine să se amâne operaţia până când copilul atinge vârsta de patru ani.

Ptoza ce rezultă din îmbă­trânirea naturală a ţesuturilor se operează doar atunci când deranjează vederea.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Problemele pleoapelor

Lasă un răspuns