Adenomul de prostata – I0 Comments

Publicat in:
Etichete: Adenomnul de prostata, adenomul, hipertrofia de prostată, prostata, uretra

In jurul vârstei de 60 de ani, numeroşi bărbaţi încep să prezinte tulburări urinare cauzate de mărirea volumului prostatei. Această hipertrofiere este denu­mită adenom sau hipertrofie benignă de prostată.

Prostata este o glandă genitală masculină în formă de cas­tană, situată sub vezica uri­nară. Ea înconjoară porţiunea superioară a uretrei, canalul prin care se elimină urina şi sperma. Rolul acestei glan­de este de a produce o secre­ţie care intră în compoziţia spermei.

Intre naştere şi pubertate, prostata creşte lent, apoi suferă un puseu de creştere, pentru a ajunge la adult la o greutate de 15-25 g. Uneori se întâmplă ca, din motive necunoscute, prostata să în­ceapă din nou să crească, atingând în unele cazuri di­mensiuni foarte mari.

Acesta este adenomul sau hipertrofia de prostată. Mărirea volumului, care nu este de origine canceroasă, are o frecvenţă care creşte cu vârs­ta. Ea apare la 50% din bărbaţii de 60 de ani şi la 90% din cei de peste 80 de ani.

SIMPTOME

Pe măsură ce îi creşte volu­mul, prostata comprimă uretra, devenind un obstacol în eliminarea normală de urină, şi irită vezica urinară. Acest proces explică tulburările uri­nare care sugerează un ade­nom de prostată:

–     nevoia de a urina mai frecvent, întâi noaptea (pa­cientul este obligat să se trezească de mai multe ori), apoi ziua;

–     nevoia de urinare impe­rioasă: muşchiul vezicii se contractă fără ca vezica să fie plină, ceea ce creează pacien­tului senzaţia de incontinenţă;

–     micţiune dificilă: jetul urinar devine slab, iar golirea com­pletă a vezicii se face cu greu­tate;

–     picăturile de la sfârşit: la sfârşitul micţiunii continuă să se scurgă câteva picături, pro­ces care este incontrolabil. Aceste tulburări, minime la început, se agravează. Ele antrenează o senzaţie de jenă în viaţa particulară şi socială, făcând persoana să apeleze la medic.

Fără tratament, adenomul poate produce complicaţii gra­ve, cum ar fi imposibilitatea totală de a urina (retenţie acută de urină).

Pe de altă parte, el se poate afla la originea unei infecţii a prostatei şi a aparatului uri­nar, asociată uneori cu o in­fecţie a micului organ situat în spatele testiculului (epididim) sau cu prezenţa sângelui în urină (hematurie).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Adenomul de prostata – I

Lasă un răspuns