Scanarea cardiaca si arteriografia coronara0 Comments

Publicat in:


Arteriografia coronara – O analiza relativ noninvaziva care ofera o estimare buna asupra cantitatii de sange pompata de inima la fiecare bataie (fractia de ejectie) este scanarea cardiaca prin masurarea accesului. Cu fiecare bataie, inima normala expulzeaza cel putin 50% din sangele continut in fiecare ventricul.

Arteriografia coronara

Arteriografia coronara

Arteriografia coronara – Fractia de ejectie

Procentajul expulzat se numeste fractie de ejectie si este unul dintre cei mai buni indicatori ai eficientei si puterii contractiei cardiace.

Fractia normala de ejectie este cuprinsa intre 50 si 75 de procente. Fractia de ejectie este una dintre cele mai importante masuratori folosite de cardiolog pentru aprecierea fortei sau a capacitatii functionale a inimii.

Fractia de ejectie este masurata cu exactitate in timpul arteriografiei coronare si cu un grad de exactitate similar, poate fi determinata prin studierea gradului de acces cardiac. In acest test un radioizotop, tehnetiu, este injectat in una din venele bratului; izotopul adera de eritrocite si ajunge, astfel, in camerele inimii. In particular, ventriculul stang este cel studiat, folosind camere video sofisticate pentru detectarea scintilatiilor emise de izotop, iar datele sunt prelucrate de un computer.

Forta contractiei si miscarea peretelui miocardului este apoi vizualizata pe un ecran video. Daca miocardul se contracta slab sau anormal, lucru care este de asteptat in conditiile existentei unui anevrism, poate fi detectat in cele mai multe din cazuri. Acest test nu arata, insa, structurile din interiorul inimii.

Vizualizarea acestor structuri cum sunt valvele precum si fractia de ejectie pot fi obtinute cu ajutorul unei ecocardiograme.

Arteriografia coronara – Indicatii

Indicatiile arteriografiei coronare (arteriograme sau angiograme) includ urmatoarele:

– Cel mai important motiv pentru a face aceasta analiza este prezenta anginei care interfera cu stilul de viata intr-un asemenea grad incat aceasta este resimtita ca intolerabila de catre pacient si de catre medic.

Majoritatea pacientilor cu angina stabila pot trai fara probleme cu exceptia aparitiilor ocazionale ale durerii de piept, care ei stiu ca este precipitata de un anume efort sau de emotii. Ei isi dau seama ca durerea nu deterioreaza miocardul si ca la incetarea activitatii precipitante, durerea sau disconfortul dispare imediat sau este inlaturata de o tableta de nitroglicerina.

Astfel de pacienti se obisnuiesc cu situatia creata si pot trai cu angina de la unu la 20 de ani, fara a face nimic altceva. Simptomele pot fi imbunatatite si mai mult in cazul unor pacienti prin folosirea beta-blocantelor, iar in unele cazuri prin adaugarea unui nitrat oral sau a unui blocant de calciu. Combinatia de medicamente reduce mult aparitia durerilor de piept.

La putini pacienti cu angina stabila, durerea poate aparea zilnic, afectand munca sau stilul de viata. in ciuda aspectului tranzitoriu al durerii, unii pacienti nu doresc sa traiasca cu aceasta grija suplimentara si pot intreba „Ce altceva este de facut?”. In multe cazuri, doctorul poate sugera efectuarea unei arteriograme coronare. Ca urmare, relatia medic-pacient este de mare importanta in cazul pacientilor cu angina.

Pacientii cu angina instabila au nevoie de efectuarea unei arteriografii la cateva saptamani sau luni dupa ce durerea s-a linistit. Majoritatea acestor pacienti au nevoie de angioplastie coronara sau de o operatie de bypass coronarian. Daca chirurgia este contraindicata din cauza altor probleme medicale sau a varstei, atunci nu are nici un rost realizarea acestei analize.

– Exista putini pacienti la care diagnosticul de angina este confuz, in special cand simptomele sau esofagita de reflux fac diagnosticul dificil. Arteriogramele coronare pot fi necesare pentru lamurirea misterului.

Pentru a accentua din nou, motivul principal pentru care este nevoie de o arteriograma coronara este pentru a afla ce parte a arterei coronare este obstructionata si in ce grad, pentru a decide daca persoana in cauza este un candidat pentru angioplastia coronariana sau pentru chirurgia de bypass a arterei coronare.

Arteriografia coronara – de ce sa o faceti?

Ca urmare, trebuie ca medicii sa se asigure intotdeauna daca pacientul este un candidat potrivit pentru operatie, adica daca angina este suficient de severa pentru ca acesta sa aiba nevoie de operatie pentru inlaturarea durerii, iar in al doilea rand, daca nu exista afectiuni medicale, cum este bronsita severa, care poate contraindica interventia chirurgicala.

Arteriografia coronara ramane cea mai importanta metoda de definire a prezentei si severitatii aterosclerozei in artera coronara.

Arteriografia coronara ilustreaza marimea si forma ventriculului stang si, in egala masura, capacitatea acestuia de a se contracta uniform si egal si problemele legate de valvele cardiace.

Arteriografia coronara nu este dureroasa, iar in functie de clinica, pacientul este internat cu o zi inainte, analiza se face a doua zi, iar externarea se face in cursul dupa-amiezii aceleiasi zile. In unele clinici, exista o dotare care permite mai multor pacienti sa aiba analiza in aceeasi zi, fiind externati cateva zile mai tarziu, in cazul in care starea acestora este satisfacatoare.

Pacientul este sfatuit, de obicei, sa nu consume alimente solide dupa miezul noptii inainte de ziua examinarii. Fluidele sunt permise pana cel mai tarziu o ora inaintea examinarii.

Pacientul este sedat cu 5 mg de diazepam (Valium) administrat oral, iar un cateter special este introdus fie prin artera brahiala dreapta sub anestezie locala, fie pe la nivelul coapsei, prin artera femurala.

O deschidere mica este facuta in artera si este introdus un cateter de forma spiralata, care este apoi ghidat sub control radioscopic (raze X) spre aorta si, in final, spre zona unde aorta paraseste inima.

In acest punct, arterele coronare se desprind de obicei din aorta, iar cateterul este ghidat prin artera coronara dreapta sau stanga. Este injectata o substanta de contrast si, astfel, artera poate fi vizualizata cu ajutorul unor radiografii facute in planuri diferite.

Razele X vor arata inima si arterele, cele normale sau cele care sunt blocate de placi de aterom. Orice blocaj al arterei coronare este vizualizat foarte clar. Arteriografia coronara este o procedura relativ sigura in maini experimentate si atunci cand este realizata in laboratoare bine echipate. Mortalitatea este sub 0,05% iar complicatiile minore sunt rare.

Deoarece arteriografia coronara nu poate fi realizata fara complicatii, analiza trebuie sa fie justificata, iar pacientul sa fie constient de riscurile asociate.

Pacientii sunt, in general, dispusi sa faca aceasta analiza, deoarece inteleg ca este singurul mod prin care se poate cunoaste, fara dubiu, intinderea si gravitatea obstructiei coronare. In egala masura, angioplastia (sau chirurgia) nu poate fi realizata fara examinarea vizuala in prealabil a vaselor sanvine (totul este filmat cu ajutorul razelor X si poate fi redat in timpul interventiei chirurgicale pentru a arata localizarea blocajelor).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Scanarea cardiaca si arteriografia coronara

Lasă un răspuns