Probleme de acuitate vizuala0 Comments

Publicat in:
Etichete: ochiul uman, oftalmologie, probleme vedere, vederea

Numeroase afecţiuni pot provoca o scădere bruscă a acuităţii vizuale. Prin urmare, se impune un consult oftalmologie rapid, chiar dacă acest simptom nu indică întotdeauna o boală gravă.

probleme de vedereIn cazul unei scăderi bruşte a acuităţii vizuale a unuia dintre ochi, se impune un consult oftalmologic, cu atât mai urgent cu cât această scădere a avut loc rapid.

Caracteristicile acestei scă­deri deacuitate vizuală, fondul pe care are loc (pacientul suferă sau nu de o boală, este tânăr sau în vârstă etc.), circumstanţele în care a apărut şi semnele care o însoţesc (dureri oculare sau nu, dureri de cap) permit conturarea unei idei asupra cauzei.

In urma chestio­nării amănunţite a pacientului şi a unei examinări clinice a ochilor, practicianul va putea determina motivul pentru care s-a produs scăderea acuităţii şi tratamentul de urmat.

CHESTIONAREA PACIENTULUI

Pentru a putea cerceta cauza scă­derii calităţii vederii, oftalmologul trebuie să pună o serie de întrebări pacientului:

–  Această scădere are loc în cazul unui singur ochi sau a ambilor?

– In ce circumstanţe a avut loc?

– Şi-a dat seama pacientul imediat de cele întâmplate (atunci când scăderea acuităţii vizuale afectează un singur ochi, aceasta poate trece neobservată pentru o perioadă)?

– S-a produs un tra­umatism la ochi?

– Această scădere a avut loc în câteva minute, ore sau zile?

– Este totală (nu se poate percepe lumina) sau parţială?

– Include întregul câmp vizual sau doar o parte a acestuia?

– Pacientul percepe semne care însoţesc scă­derea de acuitate, precum mici fulgere luminoase, senzaţia de a avea particule de cenuşă în faţa ochilor, dureri oculare, dureri de cap, semne digestive, precum senzaţie de greaţă sau vomă?

– Din câte ştie, suferea pacientul de vreo afecţiune înainte de producerea acestei scăderi a acuităţii vizuale, indiferent dacă boala are sau nu legătură cu ochii?

EXAMENUL CLINIC

Pentru a putea cerceta cauza scă­derii calităţii vederii, medicul se ghidează şi după anumite ele­mente precum vârsta pacientului (cauzele nu sunt aceleaşi la copii, adulţi sau persoane în vârstă) sau semne clinice imediat vizibile: înroşirea ochiului, dureri, modificări ale pupilei, în cazul în care aceasta este foarte dilatată sau dimpotrivă, anormal de retrasă. După chestionarea pacientului, oftalmologul efectuează şi un exa­men clinic al ochilor care, în majo­ritatea cazurilor, îi va permite să descopere cauza scăderii acuităţii şi să o trateze.

Studiul acuitătii vizuale corectate (cu lentile corectoare). Acesta ajută în precizarea gradului de scădere a acuităţii: absenţa totală a vederii (lipsa oricărei percepţii luminoase) sau percepţia slabă; uneori, acest studiu este completat de o analiză a câmpului vizual.

Examenul segmentului ante­rior al ochiului. Acest examen se efectuează cu ajutorul unei lămpi cu fantă, al unui microscop binocular dotat cu o sursă de lumină mobilă, care permite observarea modificărilor corneei (edem, ulceraţii), ale camerei anterioare a ochiului (prezenţa semnelor de inflamaţie, de sânge), ale cristali­nului, irisului şi pupilei.

Măsurarea tensiunii oculare. Aceasta este realizată cu ajutorul unui aparat numit tonometru cu aplanare, care este sprijinit de ochi. Este un moment-cheie al examenului. De fapt, o tensiune oculară prea mare poate indica o inflamaţie a uveei (o membrană intermediară a ochiului) sau, mai degrabă, un glaucom.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Probleme de acuitate vizuala

Lasă un răspuns