Socurile si traumele ochiului0 Comments

Publicat in:
Etichete: ochiul uman, oftalmologie, pleoapa, traumatismele ochiului

CONTUZIILE Şl ARSURILE

Contuziile

Pe moment, nu se poate face nimic deoarece globul ocular rămâne închis. Dar, supravegherea ulterioară este de mare importanţă, întrucât pot surveni complicaţii secundare (cataractă, hipertonie oculară, dezlipire de retină).

Arsurile

Arsurile se împart în:

–     fizice; provocate de ultraviolete în timpul sudurii cu arc voltaic, executată fară mijloace eficiente de protecţie. Se produc atunci inflamaţii superficiale ale corneei (keratite), foarte dureroase, dar în general benigne;

–    termice; sunt foarte rare, întru­cât căldura răspândită de o fla­cără provoacă închiderea reflexă a pleoapei;

–    chimice; arsurile produse de con­tactul cu substanţe chimice sunt cele mai grave. In caz că provin din contactul cu un acid sunt severe, dar nu tind să se agraveze, în schimb, arsurile produse de substanţe bazice (ca soda caus­tică) par la început mai puţin grave, dar pătrund mai adânc în ţesuturile oculare dacă nu se înde­părtează agentul cauzator.

TRAUMATISMELE

Traumatismele pleoapelor

Traumatismele pleoapelor sunt, în mare majoritate, plăgi. Pot fi grave, dacă ating muşchiul ridicător al pleoapei superioare sau canalele lacrimale şi necesită o intervenţie chirurgicală de specialitate.

Traumatismele orbitei

Traumatismele orbitei sunt fracturi. O fractură a osului ce formează partea inferioară a orbitei poate avea drept rezultat o leziune a muşchilor răspunzători de motricitatea globilor oculari, ceea ce provoacă o diplopie (paci­entul vede dublu). Tratamentul este chirurgical.

CE MĂSURI TREBUIE LUATE ÎN CAZ DE ARSURĂ CU UN PRODUS TOXIC?

Primul lucru care trebuie făcut este să-i facem persoanei acci­dentate un lavaj temeinic al ochilor, înainte de a o duce la spital. Acesta se poate face sub un robinet cu apă călduţă, care să nu aibă presiune prea mare, având grijă ca ochiul să rămână des­chis (ridicând pleoapa şi ţinând-o în această poziţie).

Trebuie să dureze câteva minute pentru ca produsul toxic să fie complet îndepărtat. Pe urmă ar trebui să punem un pansament steril pe ochi. La final vom putea duce rănitul la o secţie de oftalmologie, luând neapărat cu noi şi produsul care a provocat arsura sau pros­pectul acestuia.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Socurile si traumele ochiului

Lasă un răspuns