Sexologia0 Comments

Publicat in:
Etichete: sexologi, sexologia, viaţă sexuală

Sexologia este studierea ştiinţifică a sexualităţii şi a afecţiunilor acesteia. Disciplină ştiinţifică de la mijlocul secolului XX, ea are drept obiect de studiu tratarea tulburărilor dorinţei şi plăcerii (impotenţa, frigiditatea etc.).

Din toate timpurile, mis­terele sexualităţii i-au in­trigat pe gânditori, dar sexualitatea şi plăcerea care o însoţeşte au rămas, până la începutul secolului XX, obiectul unor tabuuri se­rioase. Ştiinţa fenomenelor sexuale, sau sexologia, nu s-a dezvoltat cu adevărat decât în a doua jumătate a seco­lului XX. Ea permite, în prezent, tratarea numeroa­selor tulburări sexuale.

ISTORICUL SEXOLOGIEI

Probabil că primii oameni ştiau că există o legătură între acuplare şi sarcină. Se cu­noaşte, din Antichitate, că plăcerea care însoţeşte ejacu­larea la bărbat este necesară eliminării seminţei fecun- dante. Hipocrat a transpus acest mecanism la femeie, emiţând teoria eronată con­form căreia femeile trebuie să elimine şi ele o sămânţă în timpul plăcerii produse de acuplare. Dezbaterile cu pri­vire la necesitatea orgasmului feminin au fost în prim-planul discuţiilor „sexologilor“, până la sfârşitul Evului Mediu. In timpul Renaşterii este rea­lizată o mai bună cunoaştere ştiinţifică a anatomiei, în prin­cipal a organelor genitale.

Chirurgul Ambroise Pare (1509-1590) face o descriere încă succintă a actului sexual. Primul sexolog veritabil este Rochellais Nicolas Venette, care publică în 1675 Tableau de Vamour conjugal, în care sunt descrise, adesea corect, organele şi raporturile sexu­ale, dar şi patologia erotică, organică sau funcţională. Interdicţiile din secolul al XlX-lea. In Occidentul se­colului al XlX-lea, medicina începe să înregistreze progrese spectaculoase, printre care realizarea anesteziei generale şi a asepsiei. Nu se mai face caz de tulburările sexuale şi de tratarea acestora.

Epoca este caracterizată prin moravuri rigide şi luptă îm­potriva oricăror forme de „perversiune”, cum ar fi ho­mosexualitatea sau mastur­barea.

SEXOLOGIA ÎN PREZENT

începând din secolul XX, paralel cu modificările spec­taculoase ale moravurilor so­cietăţii, sexologia devine o adevărată ştiinţă, graţie sta­bilirii unor date statistice valide şi descoperirii trata­mentelor medicale contra tul­burărilor sexuale.

Din 1948, Alfred Kinsey pu­blică statistici referitoare la comportamentul sexual al bărbatului, apoi al femeii. Furnizând cifre exacte, aceste date au permis în primul rând recunoaşterea faptului că ma­joritatea copiilor au recurs la masturbare fără consecinţe negative şi că adulţii au con­tacte sexuale mult mai multe decât ar fi necesare pentru reproducere, rezultatele „ofi- cializând“ aspectul ştiinţific al activităţii erotice, începând din 1960, Masters şi Johnson publică primele observaţii asupra organelor genitale în acţiune.

Ei inven­tează o metodă, numită tera­pie de cuplu, al cărei scop este de a trata tulburări ca ejacu­larea prematură, anumite forme de impotenţă (cele care nu sunt cauzate de o boală organică) şi frigiditatea, prin învăţarea partenerilor despre diferitele practici sexuale.

In sfârşit, începând din anii 1970, apar primele tratamente pentru tulburările de erecţie produse de afecţiuni organice: acestea sunt tratamente chi­rurgicale destinate bărbaţilor care suferă de aterom, apoi, din anii 1980, injecţii cu sub­stanţe vasodilatatoare, ca papaverina, în corpii caver- noşi ai penisului cu miorelax- ante administrate pe cale orală. Aceste tratamente, care trebuie supuse unui control medical strict, sunt în prezent foarte răspândite. Ele permit unui număr mare de cupluri să ducă o viaţă sexuală normală.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Sexologia

Lasă un răspuns