Cum sa tineti tromboza sub control0 Comments

Publicat in:
Etichete: heparina, preventie, tratament tromboza, tromboza, tromboza prevenire, tromboza tratament, warfarina

Tromboza, in special tromboza venoasa, este conditie medicala periculoasa in care un cheag de sange (numit si tromb in limbajul medical) se formeaza in zona inferioara a corpului, indeosebi in membrele inferioare dar si in zona pelvisului. In mod normal, cheagurile formate in venele de sange superficiale nu cauzeaza probleme de sanatate, insa prezenta trombilor in vasele profunde este considerata, de cele mai multe ori, o urgenta medicala.

Tromboza

Tromboza

Tromboza – Tratamentul si tinerea trombozei sub control

Riscul medical la care se expun pacientii care sufera de aceasta boala este formarea unui embolism pulmonar. Cheagurile de sange formate in membrele inferioare pot circula destul de liber, astfel ca ajung de multe ori in zona plamanilor, acolo unde pot provoca embolisme pulmonare conditii care, la randu-le, pot ameninta viata.

Tinerea trombozei sub control, in speta tratamentul acestei boli, implica tratament cu wheparina sau warfarina. Actiunea si modul de administrare al celor 2 medicamente sunt usor diferite:

  • heparina se administreaza intravenos si timpul de injumatatire al ei este relativ mic, astfel ca actiunea anticoagulanta are loc imediat;
  • warfarina se administreaza pe cale orala si are un timp de injumatatire mai mare, motiv pentru care efectele acestei substante se vad la cateva zile. Totodata, tratamentul cu warfarina dureaza semnificativ mai mult decat cel cu heparina, cea din urma fiind intrerupta in momentul in care warfarina incepe sa actioneze eficient.

Totusi, terapia cu cea de-a doua substanta este interzisa in cazul gravidelor, intrucat poate dauna fatului.

Faza de intretinere a trombozei venoase, adica tinerea bolii sub control, implica administarea unor doze mici de warfarina pe o perioada mai indelungata de timp. Deasemenea, multi medici recomanda purtarea unor ciorapi elastici in fiecare zi (care sa se intinda pana sub genunchi), intrucat ei pot ameliora simptomele (pot ajuta in diminuarea edemelor). Totodata, datorita caracterului lor compresiv, pot preveni formarea trombilor.

Tromboza – Preventia trombozei

In ceea ce priveste preventia acestei boli, eliminarea factorilor de risc poate scadea sansele de aparitie a trombozei. In acest sens, oamenii cu risc crescut de tromboza venoasa ar trebui:

  • sa piarda kilogramele in plus;
  • sa renunte la fumat;
  • sa aduca tensiunea arteriala la un nivel normal;
  • sa faca exercitii fizice de minim 3-4 ori pe saptamana si sa se ridice de pe scaun la fiecare 90 de minute de stat jos.

 

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum sa tineti tromboza sub control

Lasă un răspuns