Cancerul uterin – I0 Comments

Publicat in:
Etichete: cancerul de col uterin, cancerul uterin, leziunile precanceroase, uterul

Cancerul de col uterin afectează cel mai frecvent femeile tinere (35-50 de ani) în perioada de activi­tate genitală, în timp ce cancerul de corp uterin, mai rar, apare mai ales la menopauză.

Uterul este alcătuit din mai multe părţi: corpul uterin, care adăposteşte viitorul copil în timpul sarcinii, şi, mai jos, colul uterin, care face comunicarea dintre cor­pul uterin şi vagin. Cancerele de col uterin şi de corp uterin diferă din toate punctele de vedere.

CANCERUL DE COL UTERIN

După cancerul de sân, can­cerul cel mai frecvent la femeie este cel de col uterin. Ca în cazul majorităţii cancerelor (90% din ele), este vorba de un carcinom, adică de o tumoră ce se dezvoltă pornind de la ţesutul de acoperire numit epiteliu.

Leziunile precanceroase. Apa­riţia acestui cancer este pre­cedată de leziuni denumite displazii („transformare anor­mală”) ale colului uterin. Aceste displazii pot fi depistate precoce şi pot fi tratate, evitân- du-se astfel evoluţia spre can­cer. In absenţa tratamentului, aceste displazii pot evolua spre cancer localizat, care poate, în 10-15 ani, să se extindă la organele vecine (vagin, vezică urinară…). In acest fel, can­cerul devine invaziv.

Factori de risc. Factorii de risc pentru acest cancer sunt cu­noscuţi de mult timp: viaţa sexuală precoce, număr cres­cut de parteneri, cu contacte sexuale neprotejate cu prezer­vativ. Aceşti factori favorizea­ză apariţia infecţiilor virale, produse în principal de viru­sul papillomatozei umane; acestea antrenează apariţia unor leziuni, denumite condi- loame, care marchează debu­tul procesului canceros.

Simptome cancer uterin. Adeseori, nu se manifestă prin niciun semn. Totuşi, sângerările anormale (metroragii) după raportul sexual şi secreţia albicioasă (leucoree) cu striuri de sânge sunt semne care trebuie să alarmeze orice femeie.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cancerul uterin – I

Lasă un răspuns