Embolizarea sau o metoda eficienta de tratare a fibroamelor uterineUn comentariu

Publicat in:
Etichete: angiograf, embolizare, fibrom uterin, uter fibromatos

Embolizarea este o tehnica revolutionara care permite tratarea fibroamelor uterine, ranilor pe col, a uterului fibromatos printr-o operatie simpla, dar eficienta.

Fibromul uterin este o tumora beninga, nu maligna (cancer) dar care trebuie tratata la timp atunci cand intervin anumite probleme. Fibromul este alimentat de arterele uterine care sangereaza si duc la cresterea acestuia, in dimensiune. Totodata, fibromul uterin este prima cauza a infertilitatii femeilor deoarece actioneaza ca un sterilet.

Semnele fibromului uterin difera de la o persoana la alta, uneori simptomele fiind inexistente. Totusi, atunci cand ele apar, putem aminti:

– sangerari intre menstruatii
– cicluri menstruale abundente
– marirea in dimensiuni a abdomenului
– mictiuni frecevente
– durere la nivelul pelvisului, abdomenului, sau spatelui
– durere la contact sexual
– probleme in sarcina, de obicei femeia nu poate duce o sarcina la temen, sau placenta se dezlipeste ducand la un travaliu prematur sau la avort spontan

Embolizarea – Cum decurge procedura?

Embolizarea este o operatie nechirurgicala, deoarece nu se utilizeaza bisturiului. Pacientei i se face o anestezie locala, cu Xilina la nivelul zonei inghinale drepte nu generala. Cu ajutorul angiografului se pot vizualiza si localiza vasele de sange vinovate de producerea fibromului. Cu ajutorul unui cateter,  adica un tub subtire de plastic introdus in artera femurala, sunt ,,sudate’’ arterele care sangereaza si alimenteaza fibromul uterin. Ramase fara “hrana”, fibroamele se resorb. Prin acest cateter se introduc particule speciale, biocompatibile, care vor astupa vasele de sange ce hranesc fibromul.

Angiograf

Angiograf

Embolizarea arterelor uterine poate fi dureroasa, pacientele simtind fie o usoara jena, fie crampe abdominale mai intense, dureri care pot fi stopate cu ajutorul unor analgezice. Dupa operatie, pacienta trebuie sa stea la pat intre 6-12 ore si apar anumite dureri postoperatorii tratate cu ajutorul medicamentelor de tip analgezic. Spitalizarea se reduce la cateva zile, iar refacerea este imediata. Dupa interventie, pot aparea anumite simptome precum: presiune la nivelul abdomenului, dureri de spate, urinat frecvent, simptome care dispar dupa cateva saptamani de la interventie.

Avantajul acestei interventii in cazul uterului fibromatos este ca femeia poate avea copii, nu se extirpa uterul ca in vechiile interventii chirurgicale, iar femeia ramane fertila. Dupa operatie, sangerarile si durerea dispar, ciclul menstrual nu va mai fi abundent, dispar sangerarile intre menstruatii iar  fibroamele incep sa scada in dimensiuni.

Embolizarea – Avantaje ale acestei proceduri

– nu este nevoie de transfuzie de sange, pentru ca nu este o operatie chirurgica;
– femeile tinere au sansa de a avea copii;
– se face o anestezie locala, nu generala;
– recuperarea este mai rapida decat in cazul altor interventii;
– in spital recuperarea dureaza 2-3 zile, fata de 21 de zile in cazul altor interventii;
– operatia dureaza circa 60 minute;
– uterul ramane integru si apt de a procrea;
– dupa 6 luni femeia poate incerca sa ramana insarcinata, deoarece uterul revine la dimensiunile sale normale;
– cresc sansele ca femeile cu sterilitate secundara sa devina mamici;
– tehnica nu este mutilanta, ca in cazul histerectomiei(extirparea uterului ),nu se foloseste bisturiul pentru a taia sau extirpa uterul;
– nu au fost cazuri de reaparitie a fibroamelor.

Embolizarea este o tehnica excelenta, iar in Romania o astfel de interventie se face din anul 2002. Tehnica a fost descoperita de un francez in anul 1995. Embolizarea se face sub coordonarea unui medic radiolog interventionist, in Laboratorul de Angiografie al Spitalului. Aici, exista un aparat radiologic complex numit angiograf cu ajutorul caruia se pot vizualiza si se poate naviga prin vasele de sange ale pacientei.

Medicii care au adus aceasta tehnica in Romania sunt: doctorii ginecologi Iulian Badea, Mihai Dumitrascu, Liviu Popovici, in frunte cu conferentiar doctor Valerica Horhaianu, si echipa de radiologi interventionisti Rares Nechifor, Bogdan Dorobat, condusi de conferentiar doctor George Iana. Acestia au invatat de pe internet cum sa faca aceasta procedura.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Embolizarea sau o metoda eficienta de tratare a fibroamelor uterine

Un comentariu

  1. Unde in Romania , in Iasi se poate face aceasta operatie si cat de specializati sunt medicii iesenii in acest sens?

Lasă un răspuns