Chirurgia histeroscopica majora0 Comments

Publicat in:
Etichete: Chirurgia histeroscopica majora

Chirurgia histeroscopica majora – Cele mai multe dintre procedurile chirurgicale majore trebuie efectuate sub anestezie generala. Adesea necesita folosirea concomitenta a altor metode de diagnostic: laparoscopia, radiografia si ultrasonografia. Se executa numai la spital si necesita o vasta experienta in domeniul histeroscopiei.

Chirurgia histeroscopica majora

Laparoscopia

Chirurgia histeroscopica majora – Tipuri

Exista mai multe tipuri de clasificari ale histeroscopiei majore.

Dupa patologia indicata avem:

  • rezectia de polip endometrial mai voluminos,
  • extractia unui DIU, fie deteriorat, fie incastrat complet,
  • endorezectia miomului submucos,
  • rezectia de sept uterin,
  • sinechioliza aderentelor intrauterine extensive,
  • endorezectia endometriala sau ablatia de endometru cu laser.

In functie de gradul de restaurare a functionalitatii uterine exista procedee restaurative (refac anatomia uterina normala, cu reluarea functiilor uterine fiziologice) si procedee distructive (constau in ablatia endometrului sangerand, devenind astfel o alternativa a histerectomiei).

Dupa tehnica histeroscopica, procedurile histeroscopice operatorii majore aplica toate cele 4 tipuri de tehnici histeroscopice:

  1. endochirurgia conventionala (utilizeaza tehnici chirurgicale clsice, cum ar fi taierea cu foarfecele si apucarea cu pensele),
  2. electro-endochirurgia non-rezectoscopica (foloseste curent de inalta frecventa),
  3. rezectoscopia si
  4. endochirurgia cu laser (Nd:Yag).

Dupa histeroscopul operator folosit, procedurile majore se impart in 2 categorii, si anume cele care utilizezza histeroscopul operator rigid sau flexibil (chirurgia conventionala, cu laser si non0rezectoscopica) si cele care utilizeaza rezectoscopul (rezectoscopia).

Dintre histeroscoapele operatorii rigide cu flux continuu, cel mai utilizat este histeroscopul operator cu telescop de4mm, 30º, teaca de 8mm si canal operator tip rampa. Rezectoscopul cu flux continuu este tipul de histeroscop cel mai frecvent intrebuintat. Exista mai multe tipuri, dintre care cele mai folosite sunt: rezectoscopul cu telescop de 3mm, 0º si teaca externa de 8mm sau rezectoscopul cu telescop de 4mm, 12º sau 30º si teaca externa de 9mm. In cazul mioamelor voluminoase se apeleaza la rezectoscoapele de 10mm.

Rezectoscopul este echipat cu electrozi de inalta frecventa, cuplati la electrogeneratorul de inalta frecventa, prevazut cu 2 feluri de curent (taiere si coagulare). Este alcatuit din telescop de 0º, 12º, 30º,canal operator cu electrozi de inalta frecventa , teaca externa unica (flux unic) de 24Fr sau dubla (flux continuu) de 27Fr si electrozi (ansa, ac, roller-ball).

Ca mediu de distensie este necesar un lichid care nu conduce curentul electric, si anume LVm (sorbitol 4%, glicina 1,5% – necesita un sistem special de presiune) si  LVM (Hyskon 32%).

Avantajele rezectoscopiei se refera la faptul ca se desfasoara in sala de operatie si fragmentele rezecate (cu exceptia coagularii endometriale) pot fi examinate histopatologic.

Dezavantajele acestei tehnici (Chirurgia histeroscopica majora) constau in posibilitatea sectionarii vaselor mari, cu sangerare apreciabila, ce necesita cresterea presiunii intra-uterine si care poate conduce la cresterea intravazarii.

Aproape toate mioamele submucoase pot fi tratate cu rezectscopul, insa pentru cele voluminoase este necesara, cateodata, rezectia in doi timpi separati; tesutul poate fi examinat histopatologic. Septul uterin poate fi rezecat cu aceleasi rezultate si performante. Ablatia de endometru poate fi facuta prin rezectie (partiala sau totala), coagulare cu roller-ball sau o combinatie intre rezectie si coagulare. Rezectia nu trebuie efectuata prea profund in miometru, pentru a nu sectiona vase mari. Fragmentele pot fi extrase din cavitatea uterina cu ajutorul unei chiurete.

Toate tipurile de chirurgie histeroscopica utilizeaza sistemul video cu monitor color de inalta rezolutie, datorita avantajelor pe care le ofera si anume: confortul interventiei, marirea imaginii si posibilitateade instruire (in scop didactic). Pentru iluminare, sursa de lumina ideala este cea de Xenon, datorita intensitatii mai mari.

Endochirurgia histeroscopica este indicata in sangerari uterine anormale si infertilitate.

 

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Chirurgia histeroscopica majora

Lasă un răspuns