Cu totii am auzit despre Aloe Vera, de capacitatile ei de vindecare si de numeroasele produse aparute pe piata medicinei naturiste ce contin, in diferite proportii, suc extras din frunzele ei. Se spune ca, inca din cele mai vechi timpuri, exista dovezi cum ca a fost utilizata de peste 3,500 de ani – fiind folosita in tratarea diferitelor afectiuni, considerata un dar dat de catre zei pentru a-i ajuta pe oameni sa traiasca mai mult si mai bine.
In antichitate, a fost folosita de catre persi, greci, egipteni, romani, dar si de civilizatii de pe continentul African, cat si de pe cel Asiatic – India, Japonia, Filipine.
Din diversele cercetari s-a descoperit ca exista peste 250 de tipuri diferite de Aloe, dintre care cele mai cunoscute sunt: Aloe Africana – cea mai cautata specie de aloe pana la descoperirea Aloe Vera; Aloe Ferox – consumata in deosebi in Estul indepartat, de catre japonezi, chinezi si taiwanezi; Aloe Socotrina – cea mai raspandita si comercializata specie de aloe inca din Evul Mediu.
Aloe Vera este o planta salbatica originara din Barbados si are doua specii, una verde si una albastra. Ambele au aproximativ aceleasi efecte terapeutice, dupa ce planta a ajuns la maturitate. Aloe Vera verde poate fi utilizata dupa 4 sau chiar 5 ani, pe cand speciei albastre ii trebuie sub 3 ani.
Afectiunile tratate de Aloe Vera
Aloe Vera are frunze lungi, cu spini pe margini, iar in interiorul ei se gaseste un gel. Cu cat se demareaza mai multe studii, cu atat se descopera ca aceasta aduce mai multe beneficii. Ea trateaza afectiuni cutanate (psoriazis, micoze, eczeme, seboree, eruptii cutanate), afectiuni intestinale (ajuta la digestia proteinelor, normalizeaza tractul intestinal, echilibreaza nivelul bacteriilor digestive, este utila in caz de indigestie), afectiuni respiratorii, intareste sistemul imunitar si distruge virusii.
Aloe Vera accelereaza si normalizeaza metabolismul, regenereaza vilozitatile intestinale si detoxifica organismul. In plus, planta are efect antiseptic, dezinfectant, antiinflamator si poate chiar stimula regenerarea celulara. Ea hraneste, detoxifica, normalizeaza tractul digestiv si favorizeaza absorbtia alimentelor.
In general, din aceasta planta se prepara un gel, folosit atat in industria cosmetica, unde are rolul de a hidrata si ingriji pielea. Acest gel grabeste vindecarea ranilor, controleaza acumularea de fluide in corp si calmeaza inflamatiile. De asemenea, acest gel reduce discomfortul si inflamatiile cauzate de baterii si fungi.
Aloe Vera este utilizata in terapia diferitelor afectiuni: alergie, astm, anemie, artrite, artroze, afectiuni ale prostatei, afectiuni ale unghiilor, abcese, boli carentiale, bronsite, colita intestinala, cefalee, cistite, crampe musculare, combaterea efectelor secundare ale chimioterapiei si radioterapiei, cataracta, constipatie cronica, diabet zaharat, depresii, entorse, escoriatii, eruptii cutanate, foliculite, furunculoze, faringite, gingivite, hemoroizi, herpes, hepatita cronica, insomnie, inflamatii cutanate, infectii fungice, intinderi musculare, ligamente, intepaturi de insecte, keratroza, keratite, pancreatita cronica, psoriazis, piele uscata, scleroza multipla, unghie incarnata, urticarie, viroze, vergeturi, varice, zona zoster.
Desi, inca multe studii nu sunt finalizate, se pare ca Aloe Vera are si o oarecare valoare in tratamentul cancerului si al atritelor. Companiile cosmetice folosesc diferite parti ale plantei pentru a fabrica produse de machiaj, servetele umede, sapunuri, creme de protectie solara, lotiuni si sampoane.
Sucul de Aloe Vera grabeste regenerarea celulara si impiedica imbatranirea pielii. Un tratament cu aceasta planta previne aparitia ridurilor. Este necesar ca, de cateva ori pe saptamana sa se aplice comprese cu suc de aloe, timp de zece minute. Deasemenea, planta se mai poate folosi si pentru tratarea pielii uscate.
Aloe Vera poate fi cultivata chiar si in apartamente, planta nefiind foarte pretentioasa. Totusi, este bine ca, atunci cand vreti sa va folositi de proprietatile ei in tratarea unei afectiuni, sa cereti parerea unui specialist in medicina naturista.
De ce este Aloe Vera atat de benefica?
Pare incredibil ca o singura planta sa poata vindeca atat de multe si diverse afectiuni. Motivul pentru care ea si-a castigat in timp titlul de “regina plantelor” este numarul incredibil de mare de substante pe care il contine.
In sucul din interiorul frunzelor se gasesc vitamine (vitamina A – lupta impotriva radicalilor liberi; vitaminele B1, B2, B3, B6, B9, B12 – toate cu efecte in detoxifierea organismului, anemii sau carente; vitaminele C si E – extrem de importante in stabilizarea membranei celulare sau in intarirea sistemului imunitar), substante minerale (Aloe Vera contine 20 de minerale extrem de importante dintre care se numara urmatoarele: calciu, fosfor, potasiu, fier, sodiu, clor, mangan, magneziu, cupru, crom, zinc), laxative (12 antrachinone, care asigura un efect analgezic, antibacterian, antifungic cat si antiviral: aloina, acidul de Aloe, emodin de Aloe si multe altele), aminoacizi sau proteine care furnizeaza energie (contine 7 din cei 8 aminoacizi esentiali -izoleucina, valina, lizina- si 11 din cei 14 neesentiali -serina, prolina- de care organismul nostru are nevoie).
Deasemenea, Aloe Vera mai contine si numeroase enzime (celulaza, catalaza, proteaza, lipaza etc, ), mono si polizaharide (celuloza, glucoza, manoza, acemannan), steroizi (cu efect antiinflamattor, antiseptic si analgezic: lupeol, calerina, compestrina),hormoni (cu efect antiinflamator si regenerator: auxina, gibberelina) si acid salicilic.
Cum sa folosim aloe vera in afara ca aplicam gelul din frunze pe suprafata dorita? Retete de cokteluri nu exista, pentru a benefica de aceasta planta in totaliate? Mersi