Infectii oculare0 Comments

Publicat in:
Etichete: cheratita infecţioasa, infectii la ochi, infectii oculare, ochiul uman

Infecţiile ţesutului conjunctiv

Cunoscute şi sub numele de conjunctivită, acestea sunt de cele mai multe ori benigne şi afectează fie un singur ochi, fie ambii. Sunt cauzate de cele mai multe ori de bacterii (stafilococi, streptococi sau pneumococi), virusuri (adenovirus, virusul herpetic sau ca urmare a rujeolei sau a varicelei) sau paraziţi (cazuri foarte rare în zonele noastre climatice). Conjunctivita se manifestă prin înroşirea ochilor, iar în cazul conjunctivitelor provocate de bacterii, prin secreţii purulente, care uneori provoacă lipirea pleoapelor la trezire, dimineaţa. In general, afecţiunea nu este dureroasă, dar dă naştere unei iritaţii deranjante şi dă senzaţia că ar exista fire de nisip sub pleoapă. Tratamentul constă în aplicarea de colir antiseptic şi de antibiotice.

Infecţiile corneei

Acestea sunt cunoscute sub numele de cheratite infecţioase. Ca şi în cazul conjunctivitelor, pot fi cauzate de bacterii, de virusuri sau de paraziţi. O cheratită infecţioasă se manifestă prin dureri oculare destul de mari, de cele mai multe ori, bolnavul are impresia că are un corp străin în ochi, suferă de vedere neclară, lăcrimează des şi de multe ori acuză o scădere a calităţii vederii. Aceste simptome sunt utile în determinarea cauzei cheratitei.

–    Cheratitele de origine bacteriană: acestca sunt provocate în general de un traumatism accidental al corneei (introducerea unui corp străin în ochi, cele de origine vegetală prezentând un risc mai mare de infecţie din cauza numărului mai mare de germeni) sau de lentile de contact murdare sau purtate în mod necorespunzător (pentru o perioadă prea mare de timp).

–    Cheratitele de origine virală: sunt cauzate de cele mai multe ori de virusul herpetic; sunt tratabile, iar leziunile rezultate sunt superficiale, dar necesită totuşi o monitorizare periodică, putând recidiva; cheratitele virale care apar în timpul conjunctivitelor virale sunt cauzate de un adenovirus: sunt mai puţin grave şi nu lasă urme la nivelul ochiului.

–    Cheratitele parazitare sunt cu totul excepţionale, întrucât apar exclusiv din cauza infecţiilor provocate de amibe; pot fi provocate de lentile de contact clătite cu apă de la robinet contaminată; această apă nu prezintă riscuri pentru sistemul digestiv, fiind însă periculoasă pentru cornee. Prin urmare, nu se recomandă clătirea lentilelor de contact cu apa de la robinet.

In majoritatea cazurilor, infecţiile interiorului ochiului sunt de origine bacteriană şi se tratează prin administrarea de antibiotice.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Infectii oculare

Lasă un răspuns