Condilomatoza genitala0 Comments

Publicat in:
Etichete: condilomatoza, condilomatoza genitala, leziunile genitale

Această boală de origine virală se manifestă prin apariţia de leziuni la nivelul organelor genitale. Ea favorizează apariţia cancerului de col uterin la femeie. Condilomul genital este o tumoră a pielii sau a mucoaselor, produsă de un anumit tip de virus: papillomavirus.

SIMPTOME CONDILOMATOZA

Leziunile genitale sunt asemănătoare negilor sau verucilor; ele sunt benigne şi indolore. Condilomul genital poate lua diferite forme: excrescenţă importantă, denumită popular creastă-de-cocoş sau condilom plan, vizibil numai după colorare. La bărbat, leziunile apar pe zonele intime şi nu produc niciun alt simptom.

La femeie, leziunile se observă pe colul uterin, în vagin, pe vulvă sau la nivelul anusului. Neplăcerile pe care le produc condiloamele genitale sunt locale: jenă, secreţii, miros neplăcut. Infecţia cu anumite tipuri de papillomavirus favorizează apariţia cancerului uterin. Această afecţiune capătă o amploare deosebită la subiecţii cu imu-nosupresie; condilomul acu-minat gigant Buschke-Lowen-stein reprezintă o formă deosebit de extinsă.

DIAGNOSTIC CONDILOMATOZA

Această boală este diagnosticată printr-un examen clinic simplu, efectuat de medic. In unele cazuri, la femeie, este necesară efectuarea unei biopsii de col uterin, cu examinare la microscop.

TRATAMENT CONDILOMATOZA

Tratamentul este local: aplicare de podofilină (contraindicată la femeile însărcinate, deoarece poate produce malformaţii fetale), electrocoagularea leziunilor mici, criochirurgie (utilizarea refrigerării), laser.

Intervenţia chirurgicală este utilizată uneori pentru extirparea leziunilor mai importante. Condiloamele genitale sunt greu de tratat din cauza localizării lor şi au tendinţa de a recidiva, deoarece eliminarea leziunilor nu este suficientă pentru a suprima definitiv virusul.

Se impune şi tratarea partenerului; trebuie evitat orice contact sexual atât timp cât există leziuni. Este în studiu elaborarea unui vaccin care să protejeze de papillomavirus.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Condilomatoza genitala

Lasă un răspuns