Tratament hipoparatiroidism0 Comments

Publicat in:
Etichete: hipoparatiroidism

Hipoparatiroidismul (hipofunctia glandei paratiroide) se datoreaza deficitului de secretie a hormonului paratiroidian sau incapacitate rinichilor si a oaselor de a raspunde la stimulul dat de PTH. Aceasta duce la scaderea nivelului calciului in sange (hipocalcemie) si la cresterea nivelului fosfatilor.

SIMPTOMATOLOGIA

Deoarece calciul intervine in reglarea activitatii nervoase si a contractiei musculare, nivelurile scazute pot duce la aparitia furnicaturilor si a crampelor musculare, in special la nivelul mainilor, picioarelor si in jurul gurii si al gatului. Pentru a descrie spasmele musculare din aceste zone este folosit termenul de tetanie. Rareori, atunci cand nivelul calciului scade foarte mult, persoana afectata poate avea o criza convulsiva.

CAUZE

Glandele paratiroide pot fi indepartate din greseala sau pot fi lezate in timpul unei interventii chirurgicale pe glanda tiroida. Aceasta situatie apare in aproximativ unu la suta din cazurile de operatie a tiroidei.

La multe persoane nu se evidentiaza o cauza clara a hipofunctiei paratiroidiene. In aceste cazuri afectiunea poate fi prezenta de la nastere (forma mostenita) sau se poate instala mai tarziu (forma dobandita). Forma dobandita se dezvolta, de obicei, din cauza unei boli autoimune. In care se formeaza anticorpi impotriva propriilor glande paratiroide.

Deficitul de magneziu, o substantia necesara celulelor glandei paratiroide pentru a fabrica PTH, se poate asocia si el cu niveluri scazute de parathormon si este cauzat frecvent de alcoolismul cronic.

VARIANTE DE TRATAMENT

O scadere brusca si marcata a nivelului de calciu din sange poate necesita internarea in spital si administrarea intravenoasa a calciului. Hipoparatiroidismul se trateaza de obicei cu suplimente de calciu administrate pe perioade lungi de timp (asociate cu magneziu, daca este necesar). In mod obisnuit, nu este posibila inlocuirea parathormonului.

Simptomatologia hipoparatiroidismului poate merge de la senzatia discreta de furnicaturi la nivelul mainilor, pana la crize convulsive. Acest tip de crampe musculare se incadreaza in termenul de tetanie.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Tratament hipoparatiroidism

Lasă un răspuns