Infecţiile localizate0 Comments

Publicat in:


Dacă agenţii patogeni reuşesc să treacă de prima linie de apărare a organismului, ele se pot multiplica la nivelul ţesuturilor, provocând infecţii.

ROSEATA

Dacă organismul este invadat de un număr suficient de mare de agenţi patogeni, ei pot elibera toxine periculoase sau pot produce leziuni celulare suficiente încât vasele de sânge locale să se dilate, ceea ce duce la o creştere a aportului de sânge în zona afectată. Acest fapt duce la înroşirea zonei, care devine mai caldă, aspecte tipice ale inflama-ţiei. în plus, din vasele de sânge se scurge un lichid gălbui, ce provoacă un edem vizibil al zonei din jurul zonei invadate de microbi.

Creşterea aportului de sânge permite ca celulele sistemului imunitar, inclusiv fagocitele (un tip de leucocite, ce „înghit” şi distrug agenţii patogeni) să ajungă în zonă şi să atace microorganismul prezent acolo. Aceste acţiuni sunt, de obicei, suficiente pentru a preveni răspândirea infecţiei, iaredemulcedeazăîn cele din urmă, pe măsură ce agenţii patogeni sunt distruşi.

Dacă infecţia este deosebit de gravă, corpul va forma un perete de ţesut fibros, în jurul zonei infectate. Acest perete serveşte la localizarea infecţiei, în timp ce ea este ţinută sub control de sistemul imunitar al organismului, în interiorul pereţilor fibroşi se poate forma puroi; acesta conţine leucocite moarte, corpuri celulare şi bacterii, precum şi reziduuri celulare.

Perioada de Incubaţie

După ce un agent patogen a invadat organismul, există un interval liber de timp, înainte de apariţia semnelor de îmbolnăvire. Aceasta din cauză că toţi agenţii patogeni au o perioadă de incubaţie, prin care trec în timp ce se multiplica. Odată ce se formează suficienţi agenţi patogeni, ei vor determina efecte vizibile asupra pacientului.

Durata variabilă

Perioada de incubaţie este foarte variată ca durată, de la numai câteva ore, până la câţiva ani. Holera, de exemplu, se poate dezvolta în câteva ore, după consumul de apă contaminată, în timp ce SIDA se poate să nu apară decât după mulţi ani de la infestarea cu virus HIV.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Infecţiile localizate

Lasă un răspuns