Sindromul Raynaud – sindromul mainilor reci0 Comments

Publicat in:
Etichete: boala, derm, maini, sindromul raynaud, vase sanguine

Sindromul Raynaud

Sindromul Raynaud

Sindromul Raynaud

Se manifesta la nivelul extremitatilor si este cauzat de un spasm reversibil al arteriolelor si arterelor. Se manifesta prin modificari de culoare la nivelul membrelor.
Sindromul Raynaud este declansat de expunerea la frig sau de anumite stari emotionale. Poate aparea si spontan, fara o cauza aparenta.

Sindromul Raynaud se desfasoara in trei faze:
Prima faza se caracterizeaza prin vasoconstrictia brusca arteriala care determina o scadere a fluxului sanguin cutanat – tegumentul are o culoare palida.
A doua faza este cea cianotica – la nivelul zonelor in care fluxul sanguin este redus se produce o scadere a oxigenarii sangelui din capilarele dermului – apare culoare cianotica.
Faza hiperemica – este a treia faza – este consecinta reluarii irigatiei sanguine. In aceasta faza se produce vasodilatatie si umplerea rapida cu sange a capilarelor dermului.

Atacurile repetate in sindromul Raynaud determina aparitia unor modificari permanente ale arterelor. Au fost observate modificari sclerotice si aparitia de trombusi. La nivelul dermului se remarca modificarea celulelor endoteliale ale capilarelor – cresterea in volum a acestora. Cel mai frecvent sunt afectate degetele mainii si mai rar degetele picioarelor, nasul, urechile.

Sindromul Raynaud debuteaza intre 15 si 45 de ani, afectand aproape intotdeauna femeile.

Diagnosticul de boala Raynaud se stabileste atunci cand fenomenele persista mai mult de 3 ani, fara a putea fi evidentiata o cauza posibila. Nu exista modificari specifice de laborator, diagnosticul se stabileste in urma examinarii clinice.

Tratament
Masuri generale
Corpul trebuie mentinut la cald iar mainile trebuie protejate in mod special de frig, in anotimpul rece purtandu-se manusi. Mainile trebuie permanent protejate de lovituri deoarece ranile se vindeca lent si, ca urmare, infectiile sunt greu de controlat. Pacientul cu aceasta afectiune va aplica frecvent lotiuni emulsifiante si hidratante pentru pielea uscata si fisurata. Pacientii care fumeaza trebuie sa renunte la fumat deoarece afectiunea este mult mai grava in cazul acestor pacienti.

Tratament medicamentos
Medicatia vasodilatatoare are o valoare limitata, fiind indicata in mod special la pacientii la care nu s-a obtinut un control eficient al afectiunii prin masurile generale precum si in cazurile incare vasoconstrictia periferica nu este insotita de modificari organice semnificative. Pentru normalizarea mai rapida a temperaturii zonelor afectate se va recurge la nitroglicerina administrata transdermic sau la alt medicament vasodilatator (nitrat) cu durata lunga de actiune administrat oral. Dozele mici de nifedipina retard au efecte benefice in tratamentul bolii si fenomenului Raynaud.

Tratament chirurgical
In cazul sindromului Raynaud daca fenomenele sunt foarte frecvente si severe, interferand cu activitatea zilnica si confortul individual se indica simpatectomia (sectionarea chirurgicala aunuia sau mai multor nervi simpatici). De asemenea tratamentul chirurgical este indicat si atunci cand apar modificari trofice iar masurile medicale au esuat.
Simpatectomia toracica determina la marea majoritate a pacientilor o ameliorare temporara, in timp ce simpatectomia lombara se asociaza mai frecvent cu ameliorari complete si permanente. In urma acestor interventii tulburarile functionale de la nivelul mainii reapar intr-un interval de 1-5 ani dar sunt de intensitate redusa si mai putin frecvente. Simpatectomiile au valoare limitata in cazurile avansate mai ales in cazul sclerodermiei cu obstructie semnificativa a arterelor digitale.

Prognostic
Boala Raynaud este de obicei benigna, determinand un usor discomfort la expunerea la rece si progresand foarte lent de-a lungul anilor. In putine cazuri boala evolueaza rapid iar cea mai mica schimbare de temperatura duce la schimbari de culoare. In aceste cazuri se remarca sclerodactilia (forma de sclerodermie care incepe la extremitatile degetelor de la maini sipicioare) si aparitia unor zone mici de gangrena. Durerea severa, limitarea mobilitatii precum si anchiloza secundara a articulatiilor distale pot duce la invaliditate.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Sindromul Raynaud – sindromul mainilor reci

Lasă un răspuns