Neurinoamele acustice0 Comments

Publicat in:
Etichete: intervenţie minim invazivă, Neurinoamele acustice, tumori

Neurinoamele acustice sunt tumori tipice de natură necanceroasă, ale bazei creierului. Ele se dezvoltă dintr-o ramificaţie a nervului acusticovestibular (perechea a opta de nervi cranieni) din canalul auditiv intern (o deschidere în spaţiul osos în care să găseşte urechea internă), în vecinătatea nervului acusticovestibular se găseşte nervul facial (a şaptea pereche de nervi cranieni) care trece prin ureche pentru a ajunge la nivelul feţei şi controlează muşchii faciali responsabili cu expresia feţei.

Neurinoamele acustice determină frecvent disfuncţii ale nervului acusticovestibular; probleme de echilibru şi surditate unilaterală sau tinitus (o senzaţie de sunet în ureche) pe partea urechii afectate.

Rata mică de creştere Ca urmare a naturii lor benigne, aceste tumori au o rată de creştere foarte mică, deseori de numai 2-3 mm pe an. Odată ce tumora a fost diagnosticată (de obicei prin IRM, efectuat în cadrul investigaţiilor recomandate pentru pierderea auzului), nu se impune, în general, instituirea de urgenţă a tratamentului, fiind mult mai importantă gestionarea optimă, în funcţie de fiecare pacient.

O variantă, în special pentru pacienţii vârstnici, ar putea fi urmărirea anuală a tumorii cu ajutorul examenelor IRM şi luarea în calcul a tratamentului numai dacă se observă creşterea tumorii sau dacă pacientul dezvoltă şi alte simptome

Avantajele radiochirurgiei stereoscopice

Chirurgia clasică ţinteşte eliminarea completă a tumorii, în cursul operaţiei clasice însă, este lezat de obicei şi nervul acusticovestibular, ceea ce face ca pacientul să îşi piardă auzul în urechea respectivă şi există si riscul de lezare a nervului facial.In plus, aşa cum se întâmplă în toate cazurile de operaţii majore, există riscuri de complicaţii postoperatorii.

Spre deosebire de intervenţia chirurgicală clasică, radiochiru-gica stereotactică urmăreşte producerea necrozei la nivelul tumorii (moarte celulară) şi, pe termen lung, încetinirea creşterii şi reducerea dimensiunilor tumorii.
Datorită faptului că este o intervenţie minim invazivă, ea este tolerată bine şl de pacienţii vârstnici sau fragili biologic şi este, fără îndoială, metoda cu cele mal puţine efecte secundare.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Neurinoamele acustice

Lasă un răspuns