Raspandirea infectiilorUn comentariu

Publicat in:
Etichete: infectii, intoxicaţiile alimentare, raspandirea infectiilor, salmonella

Majoritatea infecţiilor se transmit, direct sau indirect, de la alte persoane, pe diferite căi:
Contact la nivelul pielii – dacă microorganismele sunt mari sau suficient de virulente, infecţiile pielii se pot răspândi prin contact direct. 0 parte dintre organisme, cum ar fi streptococii, penetrează pielea la nivelul glandelor sudoripare şi foliculilor piloşi producând pustule şi abcese. De exemplul, impedigo este o infecţie bacteriană care se poate transmite foarte uşor, prin contact cu pielea infectată.

Contact la nivelul ochiului -agenţii patogeni se pot răspândi de la nivelul degetelor, la nivelul ochiului, provocând infecţii precum conjunctivita. Aceasta se poate răspândi de la un ochi la altul şi se poate transmite chiar şi prin prosoapele infectate sau prin produsele de machiaj.

Contact la nivelul nasului -agenţii patogeni se prind deseori de degetele mâinii şi se răspândesc la nivelul nasului, prin frecare. De fapt, rinovirusurile ce provoacă răcelile obişnuite se transmit mai frecvent printr-o strângere de mână decât prin strănut.

Inhalarea – anumite infecţii se răspândesc prin inhalarea picăturilor mici de salivă eliberate în aer în timpul tusei sau strănutului. 0 parte dintre agenţii infecţioşi sunt inhalaţi sub formă de spori uscaţi, conţinuţi în praf, de exemplu febra Q (o boală infecţioasă extrem de contagioasă).

Ingestia – deşi acidul gastric distruge majoritatea agenţilor patogeni ingeraţi, unii dintre ei pot supravieţui şi pot ajunge în intestin. Consumul de apă contaminată sau alimente contaminate poate duce la răspândirea infecţiei pe această cale, aşa cum se întâmplă în cazul gastroenteritelor. Intoxicaţiile alimentare pot fi cauzate şi de contaminarea alimentelor cu material provenit de pe mâinile murdare ale celor ce manipulează alimentele. Acestea pot să conţină o toxină virulentă, produsă de streptococi, ce determină îmbolnăviri grave.

Contaminarea fecală – aceasta este o cauză frecventă de infecţie. Fecalele conţin agenţi patogeni ce se transmit către alimente, în momentul preparării lor, de către o persoană care nu s-a spălat pe mâini (aşa cum se întâmplă în cazul intoxicaţiilor cu salmonella). Anumite virusuri (enterovirusuri) se pot răspândi prin ingestia de materii fecale, de exemplu virusurile care provoacă poliomielita sau hepatita A.

Sarcina – infecţia se poate transmite direct de la mamă la făt, în timpul sarcinii, prin placentă, de exemplu în toxoplasmoză. Copii pot contracta infecţii şi în timpul naşterii, aşa cum este, de exemplu, herpesul sau sifilisul, care se transmit prin contact cu vaginul infectat.
Sânge – agenţii patogeni din sânge pot fi transmişi prin folosirea unei seringi infectate sau prin tatuaje sau piercinguri, cu ace nesterilizate. Pe această cale se poate transmite HIV.

Contaminarea prin contact sexual – o serie de boli (precum herpesul) se pot transmite în timpul activităţii sexuale, datorită contactului intim şi schimbului de lichide corporale.

CONTACTUL CU ANIMALELE

Unele infecţii apar în urma contactului cu animalele sau insectele. 0 parte, aşa cum este rabia (turbarea)se pot transmite de către animalele infectate; altele, cum ar fi malaria, pot fi luate de la insecte, care acţionează ca vectori pentru boală, dar care nu fac boala.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Raspandirea infectiilor

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns