Astigmatism – simptome, categorii, cauze si tratament0 Comments

Publicat in:
Etichete: astigmatism, astigmatism neregulat, astigmatism regulat, corneea, refractie, simptome, Tratament

Astigmatism - simptome si tratament

Astigmatism - simptome si tratament

Astigmatism

Astigmatismul este o boala oftalmologica manifestata printr-o deformare a corneei care atrage dupa ea o refractie defectuoasa a razei de lumina in globul ocular.

O cornee normala este rotunda si neteda ca o minge de fotbal. Afectata de astigmatism, corneea se alungeste sever devenind ca o minge de rugby.

In mod normal, cand raza luminoasa patrunde in ochi ea se refracta uniform si determina o imagine clara, unica a obiectului.

In ochiul cu astigmatism acest lucru nu se intampla, lumina este refractata cu putere diferita intr-o zona fata de alta, astfel incat ajunge sa fie focalizata doar o parte din obiect sau acesta apare neclar si incetosat. Pacientii cu aceasta afectiune nu pot percepe detaliile si uneori chiar si liniile verticale par distorsionate, incat adesea va confunda litere precum: H, M, N sau litera B cu cifra 8 si nu numai.

Insusi termenul de “astigmatism” are etimologia in grecescul “astigma”, ce inseamna fara focar.

Din punct de vedere clinic, exista doua categorii:

Astigmatism regulat si astigmatism neregulat

In caz de astigmatism regulat corneea nu are forma unei sfere perfecte, curbura fiind însa regulata. Astigmatismul regulat este cel mai frecvent defect de refractie. De regula defectul este congenital si poate fi constatat inca din copilarie.

In caz de astigmatism neregulat curbura corneei este neregulata, prezentand inegalitati. Cele doua imagini virtuale formate pe retina se afla în pozitia unui de unghi de 90° sau asezate oblic una fata de alta. Modificarea apare de regula la adulti, ca urmare a unei afectiuni a corneei, cicatrizare in urma unei interventii chirurgicale sau ca urmare a unei tumori sau a orgeletului care apasa globul ocular, in urma kera-toconusului sau a opacitatii cristalinului.

Astigmatism usor: 0-1 dpt
Mediu: 1-2 dpt
Forte: 2 dpt

Astigmatism – Simptome

Un ochi astigmat poate sa nu antreneze modificari de refractie. Un astigmatism usor, presupune si o vedere buna.
Odata cu aparitia unor simptome ca: dureri de cap, incruntare, oboseala oculara, ochi uscati, sensibilitate la lumina, vedere neclara in anumite ocazii, se impune control amanuntit si tratament adecvat.

Cauze ale astigmatismului

Printre cele mai cunoscute cauze ale acestei afectiuni se numara presiunea exercitata de pleoapa superioara asupra globului ocular, incizii chirurgicale la nivelul corneei, traumatisme ale corneei, tumori la nivelul pleoapelor sau probleme in dezvoltare.

De asemenea, afectiunea poate fi provocata de keratoconus. Keratoconusul este o tulburare caracterizata prin subtierea corneei, care capata o forma conica. Apare de regula la pubertate si afecteaza mai frecvent femeile.

Astigmatismul poate fi determinat si de anomalii ale cristalinului. Acest tip de astigmatism, numit astigmatism lenticular, apare intr-o serie de boli cu componenta metabolica de tipul diabetului zaharat, sindromului metabolic sau hipertensiunii arteriale (aceastea pot modifica forma cristalinului). Forma revine la normal daca nivelul glicemiei este pastrat in parametrii normali prin administrarea insulinei sau prin modificari de natura dietetica.

Tratamentul astigmatismului

Astigmatismul poate fi tratat cu ochelari cu lentile cilindrice, lentile de contact torice (lentile de contact speciale care au capacitatea de a reveni la pozitia intiala ori de cat ori pacientul clipeste) sau prin intervenitii chirurgicale (chirurgia cu laser sau transplantul de cornee).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Astigmatism – simptome, categorii, cauze si tratament

Lasă un răspuns