Capusa si Borrelia6 comentarii

Publicat in:
Etichete: boala Lyme, Borrelia, Capusa si Borrelia

Capusa face parte din familia acarienilor, clasa paienjenilor ce paraziteaza mamifere.

Se dezvoltă în rozătoare (de unde şi infectarea lor cu diverse bacterii periculoase).

Femelele parazitează mamifere mai mari pentru a se hrăni înainte de a depune ouăle.
După câteva zile de hrănire ele se vor desprinde de gazdă pentru a se reproduce.
Ouăle sunt depuse pe sol,ingerate de rozătoare sau păsări,unde se dezvoltă larvele.

Masculii sunt inofensivi.

În anumite zone de pe glob, căpuşele pot fi infectate cu o bacterie numită Borrelia burgdorferi,care poate provoca boala Lyme caracterizată de afectarea nervilor şi a inimii.

Boala este rară şi curabila cu antibiotice.

Dacă după muşcătură se evidenţează ameţeli, înrosirea pielii şi oboseală este necesar controlul medical şi începerea tratamentului. Simptomele pot debuta de la cateva zile pana la saptamani de la muscatura.

Sfaturi pentru evitarea muscaturii unei capuse

 • Evitarea păşunilor cu turme de animale;
 • Acoperirea picioarelor cu pantaloni lungi;
 • Folosirea sprayurilor şi loţiunilor antiinsecte;
 • Folosirea păturilor albe pentru depistarea insectelor;
 • După iesiri în zone cu iarbă înaltă este foarte important să controlaţi zonele cu piele sensibila (încheiături, zona inghinală, zona abdomenului, zona gâtului, zona gleznelor)

Indepartarea capusei

Se aplica alcool peste muşcătură. Alcoolul ajută la dezinfectarea muşcăturii şi afectează reflexele căpuşei care va fi îndepărtată mai uşor.

Este foarte important să nu se rupă capul căpuşei deoarece se poate suprainfecta rana.

Rana se va spăla şi se va aplica un dezinfectant.

Dacă îndepărtarea se realizeaza corect, sunt puţine şanse să mai apară alte complicaţii.

Aveţi nevoie de o pensetă si alcool.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Capusa si Borrelia

6 comentarii

 1. Lila

  Daca muscatura de capusa s-a intamplat cu aprox.1 an in urma, nu am fost la doctor, nu au fost simptome specifice, e posibil sa existe infectia cu borellya ?

 2. Alice

  Lila, daca ai inlaturat corect capusa – fara sa ii zdrobesti corpul – iar indepartarea capusei a avut loc la mai putin de 24-36 de ore de la momentul muscaturii, e posibil ca infectia sa nu se fi produs. De asemenea, nu toate capusele sint infestate cu Borrelia. Totusi, daca iti amintesti sa fi avut o roseata pronuntata si un inel rosu in jurul muscaturii, atunci cu siguranta s-a produs infectia cu spirochete Borelia. Uneori insa nu apare acest eritem migrator, desi capusa era purtatoarea bacteriei, iar alteori simptomele bolii se declanseaza chiar si dupa citva ani, pe fondul scaderii imunitatii organismului. Daca ai ametei, stari similare cu simptomele gripale, dureri ale articulatiilor… atunci e cazul sa mergi la doctor.
  Sanatate tuturor!

  • Lila

   Multumesc pentru raspuns. Atunci nu stiam nimic despre capusa, am crezut ca este vorba de negi( acum mi-e rusine ca am fost asa de ignoranta). Se pare ca au cazut singure…. in locul acela nu a aparut roseata, dar a iesit ceva ca atunci cand storci un cos . Sper sa nu fie nimic…

 3. Alice

  P.S. Boala nu este atit de rara pe cit se crede, insa este diagnosticata gresit de foarte multe ori. Deoarece simptomatologia bolii Lyme este variata, aceasta fiind numita si „boala cu 1.000 de feţe”. Chiar si nimfele de capuse pot transmite bacteria Borelia, iar aceste nimfe sint extrem de mici, abia po fi zarite cu ochiul liber, de aceea unii bolnavi nici nu isi amintesc sa fi fost muscati vreodata de o capusa.

 4. VIOLETA FUNDESCU

  multumesc pt toate articolele ; sunt foarte instructive, chiar necesare, mai ales dupa o anumita varsta.

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns