Anatomia microscopica a intestinului0 Comments

Publicat in:
Etichete: intestinul gros, intestinul subţire, pereţii esofagului

Intestinul subţire şi intestinul gros au funcţii foarte diferite. Intestinul subţire este responsabil de absorbţia substanţelor nutritive, în timp ce intestinul gros are un rol important în reabsorbţia apei.
Hrana este mestecată în cavitatea bucală, unde este mărunţită cu ajutorul dinţilor şi se amestecă cu saliva, pentru a trece mai uşor în jos, de-a lungul esofagului, către stomac.

Structura peretelui tractului digestiv

 

PERISTALTISMULk,
Mucoasa esofagului este alcătuită din mai multe straturi, pentru a reduce efectele abraziunii exercitată de bolusul alimentar, la trecerea lui prin lumenul esofagului. Musculatura circulară din pereţii esofagului se contractă, generând unde peristaltice, care împing bolul alimentar în jos.

Alimentele ingerate sunt depozitate în stomac, până când pot fi trecute în intestinul subţire, pentru a fi absorbite, dar şi pentru continuarea procesului de digestie. Mucoasa stomacului conţine celule specializate ce produc mucus protector şi formează numeroase pliuri gastrice.

INTESTINUL SUBŢIRE
Procesul de absorbţie are loc, în cea mai mare parte, în intestinul subţire. Conţinutul lichidian al intestinului este propulsat de undele peristaltice, produse de contracţia fibrelor musculare din interiorul peretelui intestinal.

INTESTINUL GROS
Principala funcţie a intestinului gros este aceea de reabsorbţie a apei şi de formare a unor scaune semi-solide, care sunt apoi eliminate cu uşurinţă din corp.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Anatomia microscopica a intestinului

Lasă un răspuns