Tehnologii noi de ajutorare a persoanelor cu vederea afectata0 Comments

Publicat in:
Etichete: bastoane cu laser, ochelari, sisteme noi, tipărire Braille, vedere afectata

Pe măsură ce se dezvoltă noi tehnologii, apar sisteme noi de ajutorare a persoanelor cu vederea parţial afectată, pentru ca aceştia să se poată deplasa, să muncească şi să se relaxeze.
Tehnologia cu laser
Pentru îmbunătăţirea mobilităţii au apărut noi dispozitive, care folosesc un fascicul de laser sau unde sonore, pentru a identifica obstacolele din cale celui care foloseşte dispozitivul:
■    Bastoane care emit fascicule de laser, identificând obstacolul şi trimit înapoi, către cel ce foloseşte dispozitivul, la înălţimea capului, un semnal sonor, care poate fi captat cu ajutorului unei piese montate la ureche;
■    Dispozitive cu ultrasunete, care acţionează într-un mod asemănător, dar care pot fi ataşate unei perechi de ochelari. Acestea trimit un semnal sub formă de vibraţie înapoi, către cel ce le foloseşte, fiind captate de către o componentă purtată la centură sau la nivelul mânerului unui baston.
Sisteme de ghidare
Sistemele de ghidare, aşa cum este sistemul RNIB React, se folosesc, în prezent, în unele oraşe, în super-marketuri, locuri de distracţie, spitale. Este un sistem vocal care redă mesaje înregistrate, către o persoană care este purtătoarea unui dispozitiv de tip card, care este activat şi pătrunde în raza de acţiune a emiţătorului de unde radio.

Tehnologii computerizate

Tehnologia de asistenţă sau de adaptare pentru persoanele cu diferite tipuri de afectare a vederii, inclusiv cecitate totală, este o tehnologie computerizată care a fost concepută pentru a ajuta aceste persoane să acceseze şi să folosească informaţiile.

Exemplele includ:
Tehnologia de tipărire Braille -acest tip de dispozitive acţionează prin ridicarea şi coborârea electronică a unor ace, situate pe o tastatură, care perforează hârtia în alfabetul Braille;
■    Dispozitive electronice pentru luat notiţe – acestea au dimensiuni mici, sunt portabile şi au o tastatură braille, care permite introducerea informaţiei şi care se poate conecta la un computer mai mare, la o maşină de tipărit Braille sau la un sintetizator vocal;
■    Sintetizatoarele vocale – acestea traduc informaţia generată de computer în limbaj vorbit;
■    Sisteme CCTV (sisteme de televiziune cu circuit închis) manuale care pot fi folosite pentru ca mări de multe ori imaginea obiectelor, aşa cum ar fi etichetele de pe alimente sau medicamente, pe ecrane mari de televizor.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Tehnologii noi de ajutorare a persoanelor cu vederea afectata

Lasă un răspuns