Pierderea totală sau parţială a vederiiUn comentariu

Publicat in:
Etichete: ceci­tate partiala, ceci­tate totală, pierderea totală sau parţială a vederii, pierderea vederii

Pierderea vederii

Pierderea vederii

Pierderea vederii reprezintă o încercare foarte dificilă pentru cel care este afectat de această problemă. Acţiunile cotidiene cele mai simple au nevoie, pentru a fi executate, de echipament specializat. Găsirea sau menţinerea unui loc de muncă implică dobândirea unor deprinderi noi.
Nouă din zece oameni afirmă că le e teamă de pierderea vederii mai mult decât de oricare alt simţ. Pe de altă parte există deja numeroase persoane care trăiesc deja această dramă, cu care trebuie să se obişnuiască să trăiască.
Pierdere vederii este una dintre cauzele cele mai frecvente de dizabilitate. O parte dintre cei orbi se nasc astfel sau au o vedere parţială, în timp ce alţii dezvoltă probleme de vedere pe parcursul vieţii, în urma unei boli sau a unui accident.

In ţările dezvoltate, problemele legate de vedere sunt datorate, în majoritate, afecţiunilor legate de vârstă, una din şase persoane în vârstă de peste 75 de ani având vederea afectată sever sau sufe­rind de cecitate.

Diferenţa dintre cecitatea totală şi cea parţială este o problemă ce ţine de gradul afectării. Baremele de încadrare a deficienţilor vizuali diferă de la o ţară la alta. Determi­narea acuităţii vizuale se face cu ajutorul optotipilor.

■   In cazul unei persoane cu ceci­tate totală, aceasta nu percepe deloc lumina;

■   Cecitatea aproape totală este definită de o vedere de 1/50 pentru cel mai bun ochi;

■  Cecitatea parţială este descrisă atunci când acuitatea ochiului celui mai bun este cuprinsă între 1/20 si 1/50.

Se ia în considerare şi câmpul vizual şi dacă acesta este afectat, chiar dacă vederea centrală este mai bună decât cea descrisă mai sus, pacienţii se încadrează la per­soane cu handicap vizual. Multe persoane nu realizează faptul că numai o mică parte (apro­ximativ 25 la sută) dintre persoa­nele considerate a avea cecitate nu văd deloc.

VIAŢA CELOR CU CECITATE

■   Fiecare persoană cu vederea afec­tată este diferită şi va face faţă diferit situaţiei. Fiecare va avea o afectare a vederii diferită şi va avea nevoi şi capacităţi diferite. Aşteptările fiecărei persoane şi gradul de implicare şi de ajutor din partea persoanelor din jur variază şi ele foarte mult.

 

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Pierderea totală sau parţială a vederii

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns