Histerosalpingografie – tehnica histerosalpingografieiUn comentariu

Publicat in:
Etichete: cum se face histerosalpingografia, histerosalpingografia, histerosalpingografie, tehnica salpingografiei

Tehnica histerosalpingografiei

Histerosalpingografie

Histerosalpingografie

Instrumentarul necesar atunci cand vorbim despre histerosalpingografie (HSG) se compune dintr-un aparat cu care se injecteaza substanta de contrast, sub presiune permanent masurata, si o trusa ginecologica necesara pentru evidentierea si fixarea colului uterin.

S-au imaginat numeroase aparate pentru HSG. Rolul principal al acestor aparate consta in obstruarea perfecta a orificiului extern al colului uterin, in vederea injectarii substantei de contrast intrauterin. La noi se utilizeaza cel mai des aparatul tip Schultze, care se compune din:

  • o seringa de 20 ml, cu amboul cu ghivent, permitand racordarea la o canula uterina de calibru redus;
  • o canula uterina metalica, lunga de circa 34 de cm., care prezinta, la una din extremitati, 4 orificii prin care se scurge substanta de contrast (extremitatea uterina), iar la extremitatea opusa se termina cu un ghivent la care se poate adapta seringa.

Canula uterina metalica mai prezinta in portiunea mijlocie un dispozitiv cu doua coarne (cavaleri), care aluneca prin doua santuri, dispozitiv ce poate fi fixat cu ajutorul unui surub.

Aproape de varful uterin, canula metalica prezinta, de asemenea, un ghivent la care se poate fixa un con metalic, destinat obturarii
perfecte a orificiului extern cervical; canula metalica prezinta si un dispozitiv de inchidere – deschidere a tubului, care face legatura cu interiorul seringii, dispozitiv situat la extremitatea proximala a canulei. Conurile metalice sunt in numar de trei si sunt de dimensiuni diferite pentru a se putea adapta la diversele detalii ale colului uterin.

Intre canula uterina si seringa se poate intercala un tub metalic, care poate fi pus in legatura cu un manometru gradat pana la o presiune de 500 mm Hg.

Cadranul si acul indicator al manometrului sunt fosforescente, pentru a putea fi observate in obscuritatea salii de radiologie. Mai amintim o serie de aparate similare, care sunt folosite in alte tari: aparatul cu pensa tip Mathieu, aparatul cu gheara Cotte, aparatul Gregoire-Beclere cu oliva de cauciuc, aparatul Donayfara manometru si altele.

In ultima vreme s-a preconizat metoda Brommelaer, care consta in prinderea pneumatica a colului cu ajutorul unei ventuze speciale, in care se face vid. Acest aparat are avantajul ca inlatura spasmele si modificarile functionale, survenite reflex prin pensarea colului uterin.

Trusa ginecologica se compune din: un speculum sau doua valve, o pensa tirbal, o pensa port tampon, un histerometru, o casoleta cu comprese sterile, alcool sau tinctura de iod.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Histerosalpingografie – tehnica histerosalpingografiei

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns