Hipertensiunea pulmonară0 Comments

Publicat in:
Etichete: arterele pulmonare, hipertensiunea pulmonară, hipertensiunea pulmonară arterială, hipertensiunea pulmonară venoasă, tensiunea pulmonară

Această imagine microscopică arată prezenţa unui cheag de sânge în interiorul plămânului (embolism pulmonar). In unele cazuri, presiunea sângelui în plămâni devine ridicată.

Această imagine microscopică arată prezenţa unui cheag de sânge în interiorul plămânului (embolism pulmonar). In unele cazuri, presiunea sângelui în plămâni devine ridicată.

Hipertensiunea pulmonară (presiunea crescută la nivelul vaselor de sânge din plămân) este provocată de o serie de afecţiuni pulmonare sau cardiace. Modalităţile de tratament variază în funcţie de cauză.
Hipertensiunea pulmonară este definită ca fiind o presiune a sân­gelui anormal de mare în arte­rele pulmonare (vasele de sânge ce aduc sângele la plămâni, pentru a fi oxigenat. Presiunea sângelui în arterele pulmonare este, de obi­cei, mult mai scăzută decât presi­unea din aortă.

PROBLEME DE POMPARE A SANGELUI
Tensiunea pulmonară crescută obligă partea dreaptă a inimii să depună un efort suplimentar, iar ventriculul drept, care pompează sângele, se măreşte şi în cele din urmă nu mai poate pompa sufici­ent sânge către plămâni.

Insuficienţa cardiacă dreaptă face ca presiunea din venele cor­pului să crească, ducând la acu­mularea unei cantităţi excesive de lichid în ţesuturile din partea de jos a membrelor inferioare şi abdo­men (edeme) şi la mărirea volu­mului ficatului.

SIMPTOME CLINICE
Simptomatologia hipertensiunii pul­monare nu este specifică şi poate fi confundată cu aceea a altor afecţi­uni ale inimii sau plămânilor. Tipic, simptomatologia include: Dispnee de efort; Dureri sau senzaţia de constricţie în piept; O senzaţie de gol în cap la efort fizic; Stare de oboseală; Edeme.

Clasificarea hipertensiunii pulmonare
Hipertensiunea pulmonară poate fi clasificată în mai multe catego­rii, în funcţie de cauza care a pro­vocat-o.

Aceste categorii includ:
Hipertensiunea pulmonară venoasă – este datorată afectă­rii părţii stângi a inimii, care este cauza cea mai frecventă a hiper­tensiunii pulmonare. Rareori vena pulmonară se îngustează sau se obturează.

Hipertensiunea pulmonară arterială – rezultă ca urmare a unei îngustări a micilor arteri­ole pulmonare, ducând la creşte­rea rezistenţei în circulaţia pulmo­nară. Presiunea sângelui în ventri­culul stâng este normală.

Hipertensiunea pulmonară arte­rială poate să apară în asociere cu un număr de afecţiuni, cum ar fi defectul septal congenital, bolile ficatului sau infecţia cu HIV. Ea mai poate să apară şi fără vreo cauză evidentă (hipertensiunea pulmo­nară primară (HPP).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Hipertensiunea pulmonară

Lasă un răspuns