Craniul Uman0 Comments

Publicat in:
Etichete: baza craniului, craniul, craniul uman, craniul uman oase, sinusurile, sinuzita

Craniul  uman este casca naturală de protecţie a capului, care protejează de accidentări creierul şi organele de simţ. Este alcătuit din 28 de oase separate şi este partea cea mai complexă a scheletului uman.
Craniul  uman este scheletul feţei şi al capului. Rolul principal este de a proteja creierul, organele de simţ. precum ochii şi părţile craniene ale sistemului respirator şi  digestiv. Furnizează, de asemeni, un suport pentru muşchii scheletici ai gâtului şi capului.

craniul

Craniul

Deşi considerat frecvent ca un os unic, el este constituit din 28 de oase aparte. Din motive practice, este împărţit în două părţi mari: craniul şi mandibula. Motivul este că, în timp ce majoritatea oaselor craniului se unesc prin articulaţii fixe, mandibula (maxilarul inferior) se detaşează cu uşurinţă. Craniul la rândul lui, este subdivizat într-un număr de zone mai mici, ce cuprind:
■    bolta craniului ■    baza craniului ■    scheletul facial ■    maxilarul superior ■    conductul auditiv extern (urechile)
■    cutia craniană (ce adăposteşte creierul).

Craniul  uman – Sinusurile craniului

In general, sinusurile sunt cavităţi sau zone din organism lipsite do conţinut in cutia craniană se află patru sinusuri, cunoscute sub denumirea de sinusuri paranazale. Ele se denumesc după osul in care se găsesc:
■    frontale ■    etmoidale  ■    maxilare  ■    sfenoidale

Sinusurile paranazale sunt săculeţi ce conţin aer, conectaţi cu cavitatea nazală prin căi de comunicare înguste şi de aceea uşor de blocat. Utilitatea lor este de a adăuga rezonanţă vocii şi, posibil, de a uşura craniul. Acelaşi ţesut care tapeteazâ cavităţile nazale îmbracă şi sinusurile la interior, aşa ca infecţiile apar cu uşurinţă (rezultând sinuzita). Cel mai afectat sinus este cel maxilar. Cănd are loc infecţia, mucoasa sinusului devine inflamată, nasul se înfundă, se pierde simţul mirosului şi din nas curge o secreţie formată din puroi şi mucus. Tratamentul principal este drenajul, cu sau fără ajutorul antibioticelor.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Craniul Uman

Lasă un răspuns